fbpx

Care sunt beneficiile unui hobby artistic pentru sănătatea ta?

Cu toții ducem vieți agitate, trepidante, care de multe ori ne fac să simțim că nu mai avem energie, că muncim prea mult și că suntem stresați cronic. Dacă și tu simți că stresul te copleșește ori te confrunți cu anxietatea, e bine să știi că hobby-urile de natură artistică te pot ajuta să te relaxezi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Stresul este unul dintre principalii inamici ai sănătății, cauzând atât epuizare, anxietate și alte tulburări de natură psihică, cât și probleme de sănătate fizică. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, stresul este principalul factor de risc pentru sănătate, în general. Așadar, este important să găsești noi mijloace prin care să îl gestionezi (pentru că e greu de crezut că ai cum să-l combați definitiv), astfel încât impactul asupra sănătății să fie cât mai mic, scrie doc.ro.

Un hobby creativ te ajută să combați stresul

O metodă excelentă de a gestiona cu succes stresul este activitatea fizică. Pentru că nu putem răspunde la stres conform impulsurilor și trebuie să ne controlăm reacțiile de față cu ceilalți, de cele mai multe ori strângem în noi tot acel stres neconsumat, ceea ce duce la o stare de spirit scăzută și, în timp, la probleme de sănătate. În acest context, o metodă de purificare mentală este mișcarea, indiferent că facem gimnastică în casă, că mergem la sala de fitness sau că mergem cu bicicleta.

Un alt aliat de preț împotriva stresului sunt hobby-urile artistice, cum ar fi desenatul, efectuarea unor colaje, origami, tricotatul, olăritul, fabricarea de lumânări sau de săpun, decoupage-ul sau transformarea unor obiecte care inițial au avut un scop în altceva (upcycling). Practicarea unui astfel de hobby îți poate schimba viața în bine prin faptul că te ajută să te destinzi, ba chiar, cine știe, poate vei reuși să obții din el o a doua sursă de venit.

Sunt și persoane care, după ce s-au dedicat o vreme unui hobby, și-au dat seama că sunt mai talentați la acesta decât la meseria lor de bază și la un moment dat și-au schimbat cariera.

Însă nu trebuie neapărat să fii talentat la o artă anume, important este să îți găsești un hobby creativ pe gustul tău și să-l practici regulat în timpul liber sau când ai câteva momente pentru tine. Vei vedea că acest tip de activitate îți îmbunătățește starea de spirit și te relaxează. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva beneficii concrete ale unor astfel de hobby-uri artistice și anume pictura și coloratul.

Ce beneficii are pictura pentru sănătatea fizică și psihică?

Fie că ai sau nu talent de la natură, pictura este oricum o activitate benefică. Iată cum:

Are efecte relaxante

Pictatul permite minții să se concentreze asupra activității în sine, ceea ce înseamnă că vei reuși să te detașezi de tot ce se întâmplă în jurul tău, precum și de griji și de angoasele care te urmăresc.

Sporește creativitatea

Pictură este o modalitate de exprimare artistică, care îți stimulează creativitatea și te ajută totodată să te exprimi mai ușor. În plus, chiar dacă nu ești foarte priceput, poți deveni mai bun în timp, prin antrenament.

Îmbunătățește puterea de concentrare

Printre alte beneficii pe care le are pictura se numără și acela că îți sporește puterea de concentrare. Întrucât această activitate necesită disciplină și atenție, practicând în mod regulat acest hobby creativ, îți vei învăța mintea să fie mai alertă și mai concentrată, în general.

Îți conferă o stare de bine

Pictura este o activitate plăcută, care îți oferă o stare de bine, mai ales dacă rezultatul este unul de care ești mulțumit.

Ușurează durerile fizice

Având efecte relaxante, un hobby creativ precum pictura poate ușura durerile fizice precum cele de cap și totodată poate reduce durerile cronice, indiferent de localizarea acestora.

Ce beneficii are coloratul pentru sănătatea fizică și psihică?

Mulți oameni au impresia ca numai copiii colorează și că ei, ca adulți, nu au de ce să se ocupe cu o astfel de activitate. Însă, în ultimii ani, au devenit la modă cărțile de colorat pentru adulții stresați, care vor să se deconecteze și să combată stările anxioase. Mai mult decât atât, au apărut tot felul de terapii psihologice pe bază de colorat.

Iată cum te ajută coloratul să ai o sănătate mintală mai bună

Liniștește mintea

Întrucât se bazează pe mișcări repetitive, coloratul stimulează zone ale cortexului cerebral, relaxând totodată amigdala, despre care se știe că este centrul fricii din creier. De aceea, coloratul poate fi folosit pentru calmarea anxietății și pentru combaterea atacurilor de panică.

Îți cultivă o atitudine pozitivă

Atunci când colorezi, folosești o mulțime de nuanțe vesele, care îți pot schimba în bine starea de spirit. Dacă îți faci un obicei din a colora zilnic, fie și 10 minute, poți observa că vei avea o atitudine din ce în ce mai pozitivă și că vei aștepta cu nerăbdare momentul în care te poți dedica din nou acestui hobby creativ.

Te ține departe de telefon, laptop și alte gadgeturi

Mulți dintre noi petrec foarte mult timp în față dispozitivelor digitale, mai ales la locul de muncă. Însă partea proastă este că, atunci când ai puțin timp liber, îl petreci de multe ori stând cu telefonul în mână și navigând pe rețelele sociale. Dacă îți cultivi o pasiune precum coloratul, vei reuși să stai mai mult timp departe de asemenea dispozitive, ceea ce îți va odihni și ochii, și mintea.

În plus, coloratul te ajută să te concentrezi asupra momentului prezent și înlătură gândurile negative. Anxietatea și depresia pot fi prevenite, dar și combătute cu o asemenea activitate desfășurată zilnic. Avantajul este că poți colora în mai multe locuri: într-o pauză la birou, în autobuz în drum spre casă, dar și acasă, seara, înainte de culcare, de exemplu.

O carte de colorat pentru adulți poate fi benefică și în călătoriile mai lungi. Dacă ai frică de avion, îți poți lua cu tine o astfel de carte de colorat, astfel încât să te menții ocupat pe timpul zborului.

Articole asemănătoare

Back to top button