fbpx

video | Moment istoric de la NASA: Roverul Perseverance a atins suprafața planetei Marte. Primele imagini

Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a aterziat în această seară pe Marte, la ora 22.55 (ora Republicii Moldova). „I am safe on Mars” (Sunt în siguranță pe Marte”) este primul mesajul transmis de Perseverance, de la peste 220 de milioane de kilometri depărtare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Perseverance este în viață pe suprafața planetei Marte”, a anunțat NASA pe canalul YouTube, relatează digi24.ro.

La câteva minute după amartizare, au sosit și primele imagini luate de roverul Perseverance, în care se vede suprafața aridă a planetei Marte.

Emoția este la cote înalte în centrul de comandă de la NASA, oamenii de știință aplaudă și se felicită cu lacrimi în ochi.

Locul ales pentru amartizarea roverului Perseverance este craterul Jezero, un crater cu diametrul de 45 de kilometri, despre care oamenii de știință cred că este foarte potrivit pentru a păstra urme de viață vechi de câteva miliarde de ani, dacă a existat vreodată viață pe Marte, scrie New York Times.

Roverul a coborât prin atmosfera rarefiată a lui Marte cu o viteză de circa 20.000 km/h. O parașută și câteva propulsoare au încetinit coborârea până la 3 km/h, apoi roverul a fost lăsat pe sol cu ajutorul unor cabluri atașate de vehiculul care l-a transportat.

Perseverance poartă la rândul său un vehicul, Ingenuity Mars Helicopter.

Sunetele acestea ne comunică diverse lucruri, cum ar fi că scutul termic s-a închis și altele”, a spus Allen Chen, inginerul care coordonează partea de aterizare a misiunii.

Este posibil ca Perseverance să trimită fotografii de pe suprafața Marte prin intermediul satelitului Mars Reconnaissance Orbiter, care orbitează în jurul planetei, însă acest lucru bva dura câteva ore.

De ce este amartizarea atât de dificilă?

Coborârea și încetinirea vitezei de la 20.000 km/h vor dura 7 minute. NASA numește acest interval „cele7 minute de teroare” – de la intrarea roverului în atmosfera marțaină până la amartizare.

Transmiterea unui semnal radio de pe marte pe Pământ durează 11 minute, deci roverul trebuie să facă totul singur, pentru că, dacă s-ar întâmpla ceva în timpul menevrelor de aterizare, nu ar fi timp ca echipa de ingineri de pe Pământ să primească semnalul și să și răspundă cu o comandă.

„Perseverance trebui să se descurce singură”, a spus Matt Wallace, unul dintre managerii de proiect.

De ce este atâta „aglomerație” pe Marte?

Roverul Perseverance este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, care va ateriza pe marte în această lună. China și Emiratele Arabe Unite au trimisși ele misiuni spațiale pe Marte, care au ajuns cu bine.

Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a explicat această „aglomerație într-o postare pe Facebook.

„În caz că nu știați, la foecare 26 de luni se deschide o fereastră de lansare între Pământ și Marte, care pemite unei unei nave spațiale să parcurgă distanța cu un consum minim de combustibil. Acest lucru permite încărcături mai mari.

Această traiectorie specifică se numește Transferul Hohmann. Deci toți care pornesc spre Marte pleacă și sosesc cam în același timp. În actuala fereastră de oportunitate, Emiratele Arabe Unite, China și SUA vor trimite probe pe Marte”, a scris deGrasse Tyson.

Articole asemănătoare

Back to top button