fbpx

Un profesor universitar din Rusia, demis după ce a criticat conflictul din Ucraina

O instanță rusă a confirmat concedierea unui profesor universitar care a fost pedepsit pentru că a postat online mesaje de opoziție față de ofensiva din Ucraina, în contextul în care în Rusia este în plină acțiune de reprimare a vocilor disidente, potrivit AFP.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Judecătoarea, Tatiana Makarova, a refuzat (…) să îmi dea înapoi locul de muncă”, a declarat Roman Melnichenko pe pagina sa de Facebook vineri, a doua zi după audierea în acest caz, scrie hotnews.ro.

Profesorul de drept în vârstă de 49 de ani, ai cărui părinți locuiesc în Ucraina, în apropiere de linia frontului, a fost concediat la mijlocul lunii aprilie pentru „imoralitate” de către Universitatea de Stat din Volgograd, în sud-vestul Rusiei.

El a fost acuzat că a postat pe rețelele de socializare, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, mesaje împotriva ofensivei, inclusiv un videoclip care arată moartea unei fetițe într-un spital din Mariupol.

La cererea universității sale, el a șters aceste publicații, înainte de a fi în cele din urmă concediat. Apoi și-a dat în judecată fostul angajator.

Contactat de AFP, Melnichenko a denunțat un caz „foarte semnificativ” pentru situația din Rusia. El a spus că un reprezentant al universității a refuzat să prezinte orice dovadă a concedierii la proces.

La 7 iunie, Roman Melnichenko a fost, de asemenea, amendat cu 30.000 de ruble (550 de dolari), adică valoarea salariului său lunar, pentru că a publicat mesaje împotriva ofensivei din Ucraina, pe care le-a calificat drept „informații false”.

Începând cu 24 februarie, zeci de persoane care au criticat public ofensiva au fost urmărite penal în Rusia. Cei mai mulți au fost amendați, dar alții riscă pedepse grele cu închisoarea.

În ultimii ani, puținii profesori ruși care pun la îndoială politicile conservatoare ale Kremlinului au fost supuși unor presiuni tot mai mari, iar mai mulți au fost concediați pentru „imoralitate”.

Acest motiv de concediere face aproape imposibilă obținerea unui nou loc de muncă în sistemul educațional rusesc.

Articole asemănătoare

Back to top button