fbpx

Un fost pușcăriaș, numit guvernator în una din teritoriile luate de la Ucraina

Numit guvernator într-unul din teritoriile luate de la Ucraina și pe care Rusia le consideră înglobate în propria federație, Vladimir Saldo are o istorie în care se îmbină lucrul alături de serviciul secret FSB și probleme cu legea în Caraibe, scrie libertatea.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unei biografii făcute de publicația independentă rusă Kommersant, Vladimir Saldo a petrecut trei luni într-o închisoare din Republica Dominicană, fiind acuzat că a răpit un bărbat – Denis Pașcenko, un antreprenor din Herson.

Cearta dintre cei doi a pornit, potrivit lui Pașcenko, de la unele înregistrările audio care ar fi dovedit cooperarea lui Saldo cu FSB, serviciul secret rus care a înlocuit KGB.

În apărarea sa, Vladimir Saldo a spus că el a fost cel răpit și torturat de Pașcenko pentru o răscumpărare de 200.000 de dolari și o parte din proprietatea sa.

Potrivit lui Vladimir Saldo, după răpire, a fost forțat să rostească anumite fraze în timp ce era înregistrat audio.

Cariera politică

În vârstă de 66 de ani, Saldo a devenit miercuri primul guvernator al regiunii Herson de când provincia ucraineană a fost anexată la Federația Rusă, într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional.

Foto: Epa

Înainte, el a condus administrația militar-civilă a regiunii după capturarea ei de către armata rusă în primele zile ale războiului din Ucraina, postură din care a și fost prezent vineri la Kremlin, alături de Vladimir Putin, la semnarea anexării.

Absolvent al Institutului minier Krivoi Rog, cu o diplomă în construcții industriale și civile, Saldo este implicat în politică din 2001, când a intrat în Partidul Regiunilor al fostului președinte prorus Viktor Ianukovici, care a fugit din Ucraina în 2014, în urma Euromaidanului.

Înainte de a intra în politică, în biografia sa se remarcă perioada 1981-1986, petrecută în Mongolia, unde, potrivit relatărilor din presă, a activat drept consilier militar.

El a fost primar al orașului Herson între 2002 și 2012 și a fost votat drept cel mai bun primar al Ucrainei în cadrul programului național „Persoana anului – 2008”.

După Euromaidan, nu a mai fost reales și s-a alăturat partidului „Țara Noastră”, cu care a intrat în Consiliul orașului Herson. La prima sesiune, mai mulți activiști au aruncat cu vopsea roșie și l-au lovit cu urechi de porc pentru pozițiile sale antiucrainene din timpul Euromaidanului.

A renunțat și la partidul „Țara Noastră” și și-a format propriul partid, dar a pierdut și în 2020 alegerile pentru funcția de primar. După declanșarea războiului de către Rusia avea să revină la putere.

În martie 2022, Vladimir Saldo a fost prezent la un miting dedicat proclamării Republicii Populare Herson. În aceeași lună, Parchetul General al Ucrainei a deschis un dosar de trădare împotriva lui.

Tot în martie, a făcut o postarea pe rețele de socializare în care a susținut că se opune unei republici populare și că Herson trebuie să fie un oraș ucrainean. Pe 26 aprilie, apare o nouă schimbare de poziționare și este numit șef al administrației militaro-civile pro-ruse a regiunii Herson.

Olga Spivakina, asistentă a lui Vladimir Saldo, a declarat pe rețelele de socializare că politicianul a fost „reținut și forțat” să accepte acest rol.

Pe 5 august, presa a relatat că Vladimir Saldo a fost internat în spital în stare gravă. Mai târziu, a fost transferat la unitatea de terapie intensivă a departamentului toxicologic al Institutului de Cercetare Sklifosovsky din Moscova, unde și-a revenit.

Articole asemănătoare

Back to top button