fbpx

Ucraina amenință să distrugă podul care leagă Rusia și Crimeea anexată

Ucraina ameninţă miecuri să distrugă Podul de la Kreci, construit cu mari cheltuieli de Moscova cu scopul de a lega Rusia de Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014 şi în care au avut loc mai multe explozii în baze militare ruseşti, relatează AFP, citat de news.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Acest pod este o structură ilegală, iar Ucraina nu şi-a dat permisiunea să fie construită. Ea prejudiciază ecologia şi peninsula şi trebuie să fie distrusă. Nu contează cum – de bunăvoie sau nu”, scrie pe Telegram un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kreci – inaugurat de către preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2018 – a reprezentat un şantier colosal de doi ani, costisitor, în construirea celor 19 kilometri ai infrastructurii care leagă Rusia continentală şi Crimeea şi care a scos din izolare peninsula la patru ani după ce a fost anexată de Moscova.

Mihailo Podoliak lansează această ameninţare după o serie de explozii în Crimeea, pe care Rusia o foloseşte ca pe o bază logistică în spatele frontului în invazia Ucrainei, pe care a lansat-o la 24 februarie.

Un atac a vizat marţi un depozit de muniţie într-o bază militară situată în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeei.

Moscova vobeşte despre un „act de sabotaj”, însă nu desemnează vinovaţi.

Cu o săptămână înainte, explozii au avut loc pe aerodromul militar rus de la Saki, în vestul peninsulei, soldate cu un mort şi mai mulţi răniţi.

Ucraina nu-şi recunoaşte vreo respondabilitate în aceste atacuri.

Însă oficiali ucraineni declară ironic că aceste incidente au fost cauzate de ţigări prost stinse sau de o încălcare crasă a respectării normelor împotriva incendiilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Kievul „nu-şi va abandona niciodată” intenţia de a recuceri Crimeea de la Rusia.

Articole asemănătoare

Back to top button