fbpx

studiu | Finanțatorii schimbărilor climatice: Jumătate dintre deșeurile din plastic din lume sunt produse de 20 de companii

Aproximativ jumătate dintre deșeurile din plastic de pe glob sunt produse de 20 de companii. Cel puțin așa arată un studiu al fundației australiene Minderoo, care a elaborat Indexul producătorilor de deşeuri din plastic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform raportului, producția de materiale plastice de unică folosinţă va creşte cu 30% în următorii cinci ani. Astfel, cercetarea califică producția plasticului drept finanțare a deșeurilor periculoase pentru mediu și a încălzirii globale.

În mare parte, companiile vizate în raport sunt concerne energetice și chimice. Printre cele mai frecvent întâlnite deșeuri dăunătoare Terrei se numără măștile de protecție, echipamentele medicale, pungile de cumpărături, cănile de cafea şi folia alimentară. Ele fabricate din polimeri, care utilizează combustibili fosili ca material de bază.

În 2019, 130 de milioane de tone de materiale plastice de unică folosinţă au fost aruncate în întreaga lume,  relatează Digi24, citând CNN. Dintre ele 35% au fost arse, 31% – îngropate în depozite de deşeuri gestionate, iar 19% – aruncate direct pe uscat sau în ocean.

Obiectele de unică folosință din plastic ar putea fi responsabile pentru 5-10% dintre emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2050.

Articole asemănătoare

Back to top button