fbpx

Sentință în cazul care a șocat China. Bărbat condamnat la moarte, după ce i-a dat foc în direct fostei soții

Un chinez a fost condamnat la moarte după ce un tribunal l-a găsit vinovat de uciderea fostei sale soții. Crima a avut loc anul trecut, în timp ce femeia transmitea în direct pe rețelele sociale. Sentința a fost dată de un tribunal din prefectura Aba, o regiune rurală îndepărtată din sud-vestul provinciei Sichuan, scrie The Guardian, citat de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit autorităților, Tang Lu ar fi stropit-o pe Lhamo, în vârstă de 30 de ani, cu benzină și i-a dat foc. Crima a avut loc în septembrie anul trecut.

Instanța l-a acuzat pe Tang de crimă cu premeditare, precizând că metoda sa a fost „extrem de crudă”, impactul social „extrem de negativ”, iar infracțiunea „extrem de gravă”.

Cazul a atras atenția încă o dată asupra violenței domestice din China și a eșecurilor continue de a proteja victimele, în ciuda modificărilor aduse legislației și angajamentelor guvernamentale. Moartea lui Lhamo, care a urmat mai multor presupuse atacuri împotriva ei, plângeri nerezolvate către poliție și încercări de a-l părăsi pe Tang, a dus la inițierea unor campanii de consolidare a legilor și de a face divorțul mai ușor pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice.

Lhamo a fost una dintre vedetele în social media din sud-vestul provinciei Sichuan, cu sute de mii de fani pe Douyin, versiunea chineză a TikTok.

Deși videoclipurile ei prezentau o mare parte din viața ei, nu au oferit niciun semn al presupuselor abuzuri. Fanii ei au urmărit scene pitorești ale vieții pe care o trăia Lhamo: culegerea ierburilor, plimbări prin munți, pregătirea meselor și muncile din jurul casei sale unde locuia împreună cu soțul și cei doi copii. Ceea ce nu au văzut a fost lupta ei pentru a se proteja pe ea însăși și pe copiii ei de un fost soț violent de care divorțase de două ori, a doua oară după ce el ar fi forțat-o să se recăsătorească cu el.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, Lhamo transmitea în direct din bucătăria tatălui ei, când un bărbat a intrat în casă. Sute de oameni care se uitau la momentul respectiv au auzit-o țipând și apoi ecranul s-a întunecat. Femeia a fost transportată la spital cu arsuri pe 90% din suprafața corpului, iar familia ei a apelat la donații pentru a plăti tratamentul, atrăgând atenția asupra cazului său. Până la sfârșitul lunii, Lhamo a murit.

Campaniile s-au intensificat atunci când președintele chinez, Xi Jinping a ținut un discurs la o conferință a ONU, o zi mai târziu, spunând că protecția drepturilor și intereselor femeilor „trebuie să devină un angajament național”.

Hashtag-uri, inclusiv #LhamoAct, care cer legi care să permită victimelor un divorț automat s-au răspândit pe internet.

Un raport din 2020 al Beijing Equality, un grup de apărare a drepturilor femeilor, spunea că din 2016 mai mult de 920 de femei au murit din cauza violenței domestice – trei la fiecare cinci zile.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button