fbpx

Șeful Gazprom, amenințare către europeni: Nu pot supraviețui iernii fără gazul rusesc

Șeful gigantului rus Gazprom, Alexei Miller, a avertizat, miercuri, că „nu există nicio garanție” că Europa poate supraviețui iernii dacă renunță la gazul rusesc, afirmând că Germania are stocuri de gaz pentru cel mult două luni și jumătate, transmite Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Luând cuvântul la conferința Russia Energy Week de la Moscova, șeful Gazprom a avertizat Europa cu privire la consecințele renunțării la gazul rusesc, afirmând că nu există „nicio garanție” că Europa va supraviețui iernii pe baza capacității actuale de stocare a gazului.

Totodată, Miller a declarat că gazele din depozitele subterane ale Germaniei vor fi suficiente pentru două luni, până la două luni și jumătate, potrivit SkyNews.

Rusia a tăiat anterior conducta paralelă Nord Stream 1, aflată în centrul unui conflict energetic cu Europa. Moscova a dat vina pe problemele tehnice pentru această oprire, însă liderii europeni au numit-o o încercare de a-i diviza în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina.

Scăderea livrărilor de gaz rusesc a dus la creșterea prețurilor și a inflației, presând guvernele să ajute la reducerea facturilor la energie foarte mari pentru gospodării și întreprinderi.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova este pregătită să reia livrările de gaze către Europa prin intermediul unei legături a gazoductului Nord Stream 2, cu destinația Germania, pe sub Marea Baltică.

Avarierea gazoductelor Nord Stream este un „act de terorism internaţional” de care profită SUA, Polonia şi Ucraina, a mai declarat Putin, care a sugerat că Rusia ar putea chiar crea un hub major de gaze pentru Europa în Turcia.

Articole asemănătoare

Back to top button