fbpx

Scurgerile de metan din Marea Baltică care provin de la gazoductele Nord Stream sunt „catastrofale pentru climă”

Scurgerile de metan provocate de daunele produse la conductele Nord Stream 1 și 2 care trec pe sub Marea Baltică vor reprezenta cea mai mare explozie a gazelor cu efect de seră măsurată până acum, ceea ce stârnește noi temeri cu privire la efectele ulterioare ale incidentului asupra crizei climatice, notează Al Jazeera, citat de digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conducta Nord Stream prin care se transportă gaz din Rusia spre Germania a pompat joi cantități uriașe de metan în Marea Baltică, precum și în atmosferă.

Măsurătorile au arătat că nivelul de metan emis în atmosferă a fost de cinci ori mai mult decât cel înregistrat în urma dezastrului Aliso Canyon, cea mai mare eliberare terestră cunoscută de metan din istoria SUA.

Scurgerea din Marea Baltică ar putea fi echivalentă cu o treime din emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, a declarat șeful Agenției Daneze pentru Energie, Kristoffer Böttzauw. Emisiile din Danemarca au ajuns în 2020 la aproximativ 45 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2).

Separat, Christophe Duwig, profesor de inginerie chimică la Institutul Regal de Tehnologie, a transmis că scurgerile de gaze ar putea fi echivalente cu aproximativ 66% din totalul emisiilor anuale ale Danemarcei sau cu aproximativ 40% din cele ale Suediei.

Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc că au sabotat în mod deliberat gazoductul, pe măsură ce invazia Moscovei asupra Ucrainei se intensifică.

„Cine a ordonat asta ar trebui să fie urmărit penal pentru crime de război și să meargă la închisoare”, a spus Rob Jackson, un cercetător în domeniul climei la Universitatea Stanford. Jackson și David Hastings, un oceanograf chimist pensionat din Florida, au calculat că scurgerile din Marea Baltică ar putea duce la aproximativ jumătate de milion de tone de metan în atmosferă.

Cel mai rău scenariu este estimat la 778 de milioane de metri cubi de gaz risipit în atmosferă, potrivit guvernului danez. În 2015, dezastrul din Aliso Canyon a eliberat între 90.000 și 100.000 de tone de metan în atmosferă.

Metanul contribuie major la schimbările climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativă a perturbărilor climatice cu care oamenii deja se confruntă. Acest lucru se datorează faptului că este de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon la absorbția căldurii Soarelui și la încălzirea Pământului.

Andrew Baxter, un inginer chimist care lucrează la grupul de mediu EDP, a avut o estimare mai temperată decât cea făcută de guvernul danez, dar și aceasta a avut în vedere o scurgere de metan în atmosferă dublă față de cea înregistrată la dezastrul Aliso Canyon. Doar una dintre conducte ar putea elibera emisii egale cu emisiile anuale provenite de la două milioane de mașini, a menționat Baxter, care a precizat că acest lucru „este catastrofal pentru climă”.

Danemarca a declarat că mai mult de jumătate din gazul din conductele Nord Stream din Marea Baltică s-a scurs în atmosferă după ce a fost deteriorat de un presupus sabotaj. „O majoritate clară a gazului a ieșit deja din conducte”, a spus Kristoffer Böttzauw, care a mai precizat: „Ne așteptăm ca restul să fie eliberat până duminică.”

Marea Baltică este unul dintre cele mai poluate corpuri de apă de pe Pământ din cauza substanțelor chimice industriale și a gunoiului urban.

Articole asemănătoare

Back to top button