fbpx

Rusia întrerupe livrările de gaze naturale spre Letonia

Gazprom a anunțat, sâmbătă, că întrerupe livrările de gaze naturale spre Letonia, țară pe care o acuză că a „încălcat clauze contractuale privind recepționarea gazului”, relatează Digi24, cu referire la Reuters.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un comunicat transmis, sâmbătă, Gazprom a precizat că va opri livrările spre Letonia, însă nu a precizat care sunt „încălcările de contract” de care s-ar face vinovați letonii.

Decizia rușilor vine la o zi după ce compania energetică letonă, Latvijas Gaze, a spus că va cumpăra gaze din Rusia și că le va plăti în euro și nu în ruble.

Nu este prima oară când rușii se folosesc de livrările de gaze pentru a șantaja și a pune presiune pe guvernele europene care au condamnat invazia barbară a rușilor în Ucraina și care au impus sancțiuni regimului de la Kremlin ca urmare a crimelor odioase comise în Ucraina.

Pe lângă Letonia, Rusia a mai tăiat, anterior, gazul și pentru Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda și Danemarca. Aceste țări au refuzat să plătească în ruble achizițiile de gaz așa cum a cerut dictatorul rus. Rusia a oprit, de asemenea, livrările către Shell Energy Europe, care furniza gaz pentru piața germană.

Acest anunţ vine în condiţiile în care Gazprom a redus drastic, în această săptămână, livrările de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 1, invocând necesitatea reparaţiilor la o turbină, într-un moment în care ţările europene fac eforturi să-şi asigure rezerve pentru iarnă.

Articole asemănătoare

Back to top button