fbpx

Revoluția din Kazahstan: Alianţa militară condusă de Rusia trimite trupe în Kazahstan

Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, în contextul anarhiei apărute din cauza protestelor violente, scrie Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut miercuri seară intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă pe fondul escaladării violenţelor. Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat în cursul nopţii, potrivit BBC, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune „cu durată limitată”.

Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu este clar când va începe misiunea de stabilizare a Kazahstanului şi nici câţi militari vor fi mobilizaţi.

Zeci de mii de protestatari au devastat instituţii şi magazine în mai multe oraşe din Kazahstan, în contextul protestelor faţă de majorarea nejustificată a preţurilor la carburanţi.

Manifestanţii au incendiat reşedinţa prezidenţială din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan. De asemenea, a fost incendiat sediul Primăriei, situat în imediata vecinătate. Sediul Parchetului regional a fost devastat. Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate.

Miercuri seară, în oraşul Almatî a fost lansată o operaţiune „antiteroristă” pentru restabilirea ordinii publice.

Conform celui mai recent bilanţ, opt agenţi de poliţie au fost ucişi în confruntările cu protestatarii, iar alte 317 persoane au fost rănite, în mai multe oraşe din Kazahstan, afirmă surse citate de agenţia Sputnik.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a dat asigurări că va rămâne în Kazahstan indiferent de situaţie. Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.

 

Articole asemănătoare

Back to top button