fbpx

Reacțiile demnitarilor de stat la moartea Reginei Elisabeta a II-a

Devenită regină la numai 25 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. Va rămâne în istorie ca una dintre cele iubite suverane de către poporul său.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai mulți demnitari de stat au scris mesaje de condoleanțe, atunci când au aflat vestea, scrie digi24.ro.

Klaus Iohannis: Domnia Reginei Elisabeta a II-a a modelat istoria modernă. Românii sunt alături de poporul britanic

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a, afirmând că domnia monarhului britanic reprezintă „un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”.

„Condoleanțe din suflet la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății sale, care s-a întins pe șapte decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional de loialitate și angajament în serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a scris şeful statului pe Twitter.

Fostul premier Boris Johnson: Cea mai tristă zi a țării

Fostul premier britanic Boris Johnson a transmis pe Twitter o amplă declarație în urma anunțului că Regina Elisabeta a II-a a murit, spunând că este „cea mai tristă zi a țării”.

„În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în neființă a reginei noastre, un sentiment profund și personal de pierdere – mult mai intens, poate, decât ne așteptam”, a scris el.

Biden: A definit o epocă

Preşedintele american, Joe Biden, a adus joi un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care s-a întâlnit cu 14 preşedinţi americani în timpul vieţii sale.

Amintindu-şi de întâlnirea lor din 2021, Biden a spus: „Ne-a fermecat cu spiritul ei, ne-a emoţionat cu bunătatea ei şi ne-a împărtăşit cu generozitate înţelepciunea ei”, relatează DPA.

Prezentând condoleanţe familiei regale britanice împreună cu soţia sa, Jill Biden, preşedintele american a declarat că regina „a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă”.

„Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea”.

Trump: Eu și Melania vom prețui mereu timpul petrecut împreună cu Regina

Fostul președinte american Donald Trump a transmis un comunicat privind moartea Reginei, în care scrie că „direcția ei și diplomația de durată a securizat și avansat alianțele cu SUA și țările din lume. Însă, amintirile cu ea vor rămâne întodeauna dedicarea față de țara sa și devotamentul de neclintit pentru concetățenii ei”.

„Eu și Melania vom prețui mereu timpul petrecut împreună cu Regina și nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestății Sale, marea ei înțelepciune și minunatul simț al umorului. Ce doamnă măreață și minunată era – nimeni nu era ca ea!”, a mai transmis Trump.

Macron: Elisabeta a II-a, o prietenă a Franţei, o regină a inimii

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, salutând-o ca fiind „o prietenă a Franţei, o regină a inimii” care „şi-a marcat ţara şi secolul pentru totdeauna”, relatează AFP.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franţei, o regină a inimii care şi-a lăsat amprenta asupra ţării sale şi a secolului său”, a declarat preşedintele francez într-un tweet, după ce a postat o fotografie a suveranei, care a murit la vârsta de 96 de ani la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral, transmite Agerpres.

Putin: Regina s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanţe Regatului Unit pentru „pierderea ireparabilă” a reginei Elisabeta a II-a, care a murit în cursul serii, la vârsta de 96 de ani, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

Într-un mesaj către noul rege, Charles al III-lea, Putin a declarat că regina „s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi, precum şi de autoritate pe scena internaţională”.

„Vă doresc curaj şi puterea de a îndura în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile. Permiteţi-mi să vă transmit sincere condoleanţe şi sprijin către membrii familiei regale şi către întregul popor al Marii Britanii”, a mai transmis liderul de la Kremlin, conform Agerpres.

Patriarhul Daniel: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, un prieten al poporului român

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care subliniază că fostul suveran britanic „a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române”.

„Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria.

Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult”, se arată în mesajul transmis de patriarh Regelui Charles al III-lea, relatează Agerpres.

Patriarhul aminteşte că, „în acelaşi timp, Majestatea Sa a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române, în strădania de a trece prin vremurile grele ale dictaturii comuniste”.

Articole asemănătoare

Back to top button