fbpx

Preşedintele Finlandei: „Aderarea noastră la NATO este din vina Rusiei”

Preşedintele Finlandei a declarat cine este responsabil pentru împingerea ţării sale mai aproape de aderarea la NATO: Rusia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Dacă Finlanda se va alătură NATO în viitorul apropiat şi Rusia se întreabă de ce, răspunsul va fi: Tu ai provocat asta – uită-te în oglindă”, transmite preşedintele finlandez, Sauli Niinisto.

Rusia a avertizat în repetate rânduri Finlanda şi Suedia împotriva aderării la NATO, îndemnând alianţa militară să-şi închidă uşa noilor membri.

Niinisto a afirmat că invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei a schimbat situaţia, deoarece sugerează că Rusia este „gata să atace o altă ţară vecină”.

„Pentru noi, aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui – ne-am dori doar să ne maximizăm securitatea”, a spus Sauli, argumentând că creşterea securităţii Finlandei nu este un joc cu sumă zero şi nu va diminua securitatea altcuiva, transmite Mediafax, cu referire la Insider.

Regatul Unit a semnat miercuri noi acorduri de securitate cu Finlanda şi Suedia pentru a consolida apărarea celor două ţări nordice împotriva Rusiei. Conform acordurilor, Marea Britanie, care are armament nuclear, s-a angajat să vină în apărarea Finlandei şi a Suediei dacă sunt atacate şi dacă vor solicita asistenţă.

Sondajele efectuate în urma invaziei Ucrainei de către Rusia au arătat un record de sprijin pentru aderarea la NATO printre suedezi şi finlandezi. Marţi, BBC News a raportat că cele două ţări scandinave s-ar putea alătura alianţei militare în câteva zile.

Amintim că președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut joi, 12 mai, printr-o declarație comună, ca Finlanda să adere la NATO, anunță BBC. Declarația poate fi citită pe site-ul Administrației Prezidențiale din Finlanda. „Finlanda trebuie să aplice imediat pentru a deveni membru NATO”, se arată în declarația lor comună.

Articole asemănătoare

Back to top button