fbpx

Oamenii de știință au creat prima limbă artificială din aur și aluminiu. La ce poate fi folosită?

Este confecționată în totalitate din aur și aluminiu și, chiar dacă arată aproape ca o limbă umană, oamenii de știință nu o folosesc pentru a mesteca alimente cu ea. Limba artificială este de fapt un dispozitiv capabil să identifici cu precizie diverse tipuri de whisky.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai mult decât atât, ar putea fi folosit inclusiv la identificarea alcoolului de contrabandă. În urma testelor realizate de un grup de savanți de la universitățile din Glasgow și Strathclyde, „limba artificială” a reușit să determine, cu o acuratețe de peste 99%, diverse soiuri și mărci de whisky scoțian folosite în cadrul experimentelor.

Practic, „limba artificială” măsoară, conform CNN, gradul absorbției luminii pentru fiecare lichid în parte.

„Chiar dacă ne-am concentrat, în acest studiu, asupra whisky-ului, dispozitivul poate fi folosit pentru a testa orice fel de lichid. Pe lângă rolul important pe care l-ar avea în identificarea alcoolului de contrabandă, el poate fi folosit cu succes și în domenii precum siguranța alimentară ori asigurarea controlului de calitate”, spune Alasdair Clark, șeful echipei de cercetare de la universitatea din Glasgow.

Experții scoțieni în whisky privesc însă cu suspiciune „limba artificială” creată de oamenii de știință.

„În industria noastră, dintre toate simțurile folosite, cel mai important accent îl punem pe miross. Specialiștii noștri se bazează în întregime pe miros”, declară Charles MacLean, unul din reprezentanții industriei de whisky scoțiene.

Articole asemănătoare

Back to top button