fbpx

O variantă injectabilă a medicamentului de prevenție pentru HIV va fi produsă pentru prima dată

O variantă injectabilă și mai accesibilă a medicamentului de prevenție pentru HIV va fi produsă pentru prima oară în Africa de Sud. Această versiune ar putea permite milioanelor de persoane cu risc de infectare cu HIV din Africa să aibă acces la o injecție bilunară, care poate elimina aproape complet șansele de a contracta virusul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Compania farmaceutică indiană Cipla a confirmat că o versiune generică a profilaxiei, cabotegravirul cu durată lungă de acțiune (CAB-LA), va fi produsă la fabricile sale din Benoni, lângă Johannesburg, sau Durban.

Cabotegravirul împiedică HIV să pătrundă în celulele unei persoane. Studiile au arătat că acesta reduce aproape la zero șansele unei persoane de a se infecta cu virusul prin intermediul sexului, scrie Digi24.

Pentru că este mai ușor de administrat, s-a constatat că CAB-LA funcționează mai bine decât o pastilă zilnică de prevenire a HIV, care este disponibilă gratuit în Africa de Sud și în alte câteva țări africane.

Versiunea de marcă a CAB-LA se vinde cu aproximativ 3.500 de dolari pe injecție în SUA, un preț mare pentru țările cu venituri mici.

Chiar și la un preț mai mic, la care producătorul a declarat că va vinde medicamentul în 90 de țări mai sărace, inclusiv în Africa de Sud, versiunea de marcă este probabil prea scumpă pentru ca guvernul sud-african să o cumpere.

Mai puțin de 40% din medicamentele de care Africa are nevoie pot fi produse pe continent și se estimează că doar 38 de țări au producători de medicamente. Acolo unde există, companiile rareori produc medicamente de la zero.

Când sunt importate medicamente gata preparate și ambalate, acestea pot fi costisitoare și este semnificativ mai ieftin să se importe materiile prime pentru a fabrica medicamentul la nivel local, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță McKinsey.

Articole asemănătoare

Back to top button