fbpx

Noi prețuri record la cafea. Seceta, războiul și Omicron pun în pericol producţia şi livrarea ei

Preţurile cafelei pe pieţele „futures” au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, companiile şi comercianţii grăbindu-se să îşi facă stocurile, în timp ce se confruntă cu probleme grave de distribuţie. Comercianţii apelează la contractele „futures”, produse care le permit să asigure livrări la un preţ stabilit, deoarece se tem că nu vor putea obţine stocuri adecvate pe „piaţa fizică”, scrie Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Situaţia este „un semnal foarte puternic către piaţă – că există în continuare o lipsă a cafelei”, a declarat pentru Financial Times Ilya Byzov, producător de cafea

Astfel, preţurile „futures” pentru boabele de arabica de calitate superioară au ajuns la 2,50 dolari pe kilogram, aproape dublu faţă de nivelul de la începutul anului 2021. Cei mai mari trei producători de cafea arabica Brazilia, Columbia şi Etiopia întâmpină probleme şi nu reuşesc să livreze cafeaua la preţurile convenite.

Volumul exporturilor de cafea în octombrie a scăzut cu 24% faţă de anul trecut

Consiliul Exportatorilor de Cafea din Brazilia, cel mai mare producător şi exportator de cafea din lume, a declarat că comercianţii s-au luptat să obţină rezervări pentru containere şi nave, dar s-au confruntat cu amânări frecvente ca urmare a problemelor globale din industria trasportului maritim. Volumul exporturilor de cafea în octombrie a scăzut cu 24% faţă de anul trecut.

Seceta din Brazilia, războiul din Etiopia și Omicron, motive de îngrijorare pentru industria cafelei

Îngrijorările legate de o nouă secetă în Brazilia au contribuit, de asemenea, la creşterea preţului cafelei. Cultivatorii de cafea de acolo au fost afectaţi şi de temperaturi scăzute din din iulie. Deşi temperaturile nu au avut impact asupra recoltei din acest an, pagubele suferite de plante au generat îngrijorări cu privire la sănătatea acestora, precum şi la calitatea boabelor în sezonul următor.

În Etiopia confurntările militare ce au adus ţara în pragul unui război civil au dus la probleme logistice grave de distribuţie a recoltei. Între timp, îngrijorările legate de noua variantă a coronavirusului Omicron, care ar putea duce la blocaje în Vietnam, au determinat, de asemenea, creşterea preţurilor futures pentru robusta de cafea de calitate inferioară.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button