fbpx

Membru al juriului din România, despre scandalul Eurovision: „E foarte dubioasă poziția EBU. Am pus R. Moldova pe primul loc”

Ovi Jacobsen, unul dintre jurații României de la Eurovision 2022, reacționează după scandalul izbucnit la concursul muzical. În cadrul unui interviu, artistul a vorbit deschis despre notele acordate de juriul din România, dar critică și poziția EBU de anul acesta. Iată ce spune compozitorul despre situația actuală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

European Broadcasting Union( EBU) a transmis că au existat suspiciuni de fraudă în legătură cu voturile juriilor din șase țări, printre care și România. Astfel, au decis să anuleze votul, schimbând rezultatul votului cu un rezultat înlocuitor, atât în semifinală, cât și în marea finală. Totodată, acest lucru a dus la descalificarea juriilor.

La puțin timp după ce a izbucnit acest scandal, Ovi Jacobsen sau Ovidiu Cernăuțeanu, pe numele său real, a oferit primele informații despre ceea ce s-a întâmplat. Fost concurent și el la Eurovision, dar și actual jurat, a spus că EBU putea să procedeze în alt mod, să spună de la început că Ucraina este câștigătoare, din empatie, ca să nu mai creeze tensiuni, scrie viva.ro.

În urmă cu puțin timp, TVR a comunicat lista membrilor juriului național și notele acordate de aceștia. Astfel, juriul românesc a fost format din Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi. Fostul concurent și actualul jurat, Ovi, a oferit acum primele informații despre notele oferite înainte ca totul să ia o întorsătură neașteptată.

Acesta se arată deranjat de ceea ce s-a întâmplat și spune că voturile au fost altele. El a pus R. Moldova pe primul loc, însă, în realitate, Ucraina a primit cele 12 puncte.

„Noi ne-am făcut datoria cu o seară înainte pe repetiția generală de la Eurovision. Iar voturile, în ceea ce mă privește, nu cele care au ajuns… Eu, personal, am pus Moldova pe primul loc, pentru că mi-a plăcut foarte mult.

Restul poveștii între TVR și EBU mă depășește. Dar noi ca jurați, ne-am făcut datoria. Avem fișele cu notele în sine, nu cele oficiale”, a declarat, pentru FANATIK, Ovi Jacobsen.

Totodată, acesta a mai precizat faptul că EBU ar fi putut evita acest scandal, dacă se spunea de la început că Ucraina va câștiga premiul cel mare, din empatie.

„Mai în glumă, mai în serios, dacă EBU își dorea o altă finalitate, putea fi mult mai simplu. Ne spunea așa: ‘Urcați pe scenă, sărbătorim, și vrem să fim în empatie cu Ucraina și nu mai votăm, alegem din oficiu și ‘pa, ‘la revedere. Și toată lumea era de acord cu lucrul acesta”, a mai declarat Ovi Jacobsen, potrivit sursei citate anterior.

„E foarte dubioasă poziția EBU de anul acesta”

În încheiere, acesta susține că poziția EBU de anul acesta este foarte dubioasă, însă el este sigur de voturile date de el și de ceilalți patru colegi din juriu.

„Dar să vii să acuzi unele țări că au manipulat rezultatul este supărător și deplasat. În ultimii 4 ani eu am făcut parte din juriul Eurovision din Elveția, tocmai pentru că eu cunosc fenomenul, am un trecut și sunt transparent și corect. Așa că e foarte dubioasă poziția EBU de anul acesta.

Dar cum o rezolvă TVR-ul mă depășește. Am înțeles că sunt factori politici, care doresc să se implice pe linie politică, ceea ce cred că e bine să se spună mai în detaliu, ce nu am făcut noi corect.

Am fost cinci jurați care și-au făcut meseria asa cum am fost contractați. Eu, din 2009, sunt implicat în fenomenul Eurovision. Am scris piese pentru România și pentru alte țări și chiar știu cu ce se mănâncă. Așa că e foarte ciudată povestea cu voturile anulate”, a mai declarat Ovi Jacobsen.

EBU a transmis după finala Eurovision 2022 că a sesizat, după cea de-a doua repetiție a celei de-a doua semifinale anumite tipare de vot neregulat’ la votul juriilor din șase țări.

Printre acestea s-a numărat și România, iar pentru că au existat suspiciuni de fraudă, organizatorii au decis anularea votului din aceste țări. Ulterior au schimbat rezultatul votului cu un înlocuitor agregat’, atât în semifinală, cât și în finală.

Articole asemănătoare

Back to top button