fbpx

Liz Truss a demisionat din funcția de prim-ministră a Marii Britanii

Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, într-o declarație susținută în fața reporterilor chiar la intrare în sediul din 10 Downing Street, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anunțul a venit după o discuție cu președintele Comitetului din 1922 al deputaţilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey și liderul conservator Jake Berry.

„Am venit în funcție într-un moment de mare instabilitate economică și internațională”, a spus Truss.

Premierul a mai declarat că l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea despre decizia pe care a luat-o. „Voi rămâne ca premier până când un succesor va fi ales”, și-a încheiat Truss anunțul.

Liz Truss a rezistat în funcție 44 de zile.

Criza politică s-a amplifict încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție.  Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.

Suella Braverman este a doua membră care a părăsit, în mai puţin de o săptămână, cabinetul britanic, după concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finanțe.

Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss – care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice – a pierdut lupta  pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costurilor vieţii în Regatul Unit.

Articole asemănătoare

Back to top button