fbpx

Încălzirea globală a transformat o țară într-un teritoriu unic pentru producția de vin

Pe măsură ce clima se încălzește și cu până la 23 de ore de soare în zilele de vară pentru a coace soiuri inovatoare, producția de vin crește în Suedia, scrie descopera.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cea mai mare parte a emisferei nordice, recoltarea strugurilor s-a încheiat cu luni în urmă. Dar într-o vie mică, nu departe de Stockholm, la temperaturi de -8°C și 15 cm de zăpadă, recoltarea abia a început.

„Este perfect”, a spus Göran Amnegård când a început recolta, la mijlocul lunii decembrie. El spune că Blaxsta, crama lui, ar fi una dintre cele mai nordice podgorii din lume.

Producția de vin crește în Suedia datorită condițiilor tot mai bune

Atunci când a plantat primii struguri, în urmă cu 22 de ani, Blaxsta era una dintre singurele crame comerciale din Suedia. Acum este una dintre un număr tot mai mare de podgorii din țara nordică, despre care experții spun că este pe cale să devină o destinație de vin.

Strugurii „vidal blanc” ai lui Amnegård au parte de până la 23 de ore de lumină zilnic în mijlocul verii, înainte de a fi transformați în vinul său de gheață premiat, pe care el îl vinde restaurantelor cu stele Michelin. „Avem unul dintre cele mai unice terroir, sol, din lume”, a spus el.

Deși relativ mici la 150 de hectare, podgoriile din Suedia s-au extins cu 50% în ultimii doi ani, astfel că producția de vin crește în Suedia. În decurs de cinci ani, se așteaptă ca suprafețele ocupate de podgorii să crească de cel puțin două ori. Pe termen lung, se prevede că acestea ar putea crește până la 10.000 de hectare și ar putea deveni o nouă industrie de miliarde de euro.

Ce anume duce la această creștere?

Vânzările interne de vin suedez aproape s-au dublat în ultimii cinci ani. Systembolaget, lanțul de licențe deținute de guvern cu monopol pe vânzarea de băuturi alcoolice cu o concentrație de peste 3,5%, a declarat că vânzările au crescut de la 19.388 litri în 2017 la 34.495 litri în până la 30 noiembrie 2022. Deși producția este încă la scară foarte mică, retailerul a spus că cantitatea, calitatea și interesul clienților sunt în creștere.

Experții au spus că încălzirea globală și cultivarea de noi soiuri de struguri se numără printre factorii care determină producția de vin suedeză. Principalele soiuri cultivate în Suedia sunt solaris, un soi de struguri albi lansat pentru prima dată în 1975 de Institutul Vinului Freiburg, din sud-vestul Germaniei; și rondo, pentru vinul roșu.

Lotta Nordmark, cercetătoare la Universitatea Suedeză de Științe Agricole, a spus că stilurile de vin au fost în mare parte albe, spumante și rose, dar că există potențial și pentru a face vinuri portocalii.

Vitale pentru succesul viticol vor fi folosirea soiurilor de struguri rezistente la boli, folosirea de sisteme de cultivare durabile și capacitatea de a experimenta fără restricții de denumiri.

„Cunoscătorii de vinuri sunt interesați de vinurile suedeze deoarece strugurii au o perioadă lungă de dezvoltare, o aciditate ridicată care construiește o paletă senzorială interesantă și acum vinurile suedeze deja câștigă teren în competițiile internaționale de degustare de vinuri”, spune cercetătoarea.

Producția de vin crește în Suedia, capătă recunoaștere internațională

Nordic Vineyards, care vinde vinuri scandinave online, a spus că majoritatea produselor sale sunt cumpărate de oameni din regiune, dar că primește din ce în ce mai multe cereri din toată Europa și Asia, în special din Japonia.

Felix Åhrberg, vinificator la Kullabergs Vingård, din Skåne, și secretar al Asociației Suedeze a Industriei pentru Oenologie și Viticultură (SBOV), a declarat că vinul suedez este „foarte bine primit”, dar producătorii „sunt abia la început”.

„Cred că acesta este momentul cel mai potrivit”, a spus el, adăugând că merge într-o direcție similară cu vinul spumant britanic. „Potențialul va fi de 10.000 de hectare, deci cu 4000 de hectare mai puțin decât în Elveția. Ar fi o nouă industrie de un miliard de euro în Suedia, alături de turismul vinicol”, spune el.

Sveneric Svensson, președintele Svenskt Vin (Vinul Suedez), a spus că deși strugurii solaris s-au „născut în Freiberg… și-a găsit casa aici, deoarece se coc într-un timp mai scurt”.

Băuturi similare cu cele foarte cunoscute

„Oamenii sunt obișnuiți să bea chablis sau sauvignon blanc, dar când aud solaris spun ‘ce este asta?’ Dar ar trebui să încerce. Este foarte bun, asemănător cu sauvignon blanc”, a adăugat el.

Jurnalistul suedez de vin Mikael Mölstad a spus că, în 20 de ani, viticultura în mare parte în sudul țării, în Skåne, a trecut de la „o curiozitate” la o scenă cu potențial serios, cu viticultori și vinificatori veniți din străinătate.

„Astăzi, Suedia, așa cum a făcut Anglia în urmă cu 15-20 de ani, are potențialul de a concura cu calitatea vinului în țări vinicole respectate din Europa”, spune Mölstad.

Producția de vin crește în Suedia și este abia la început. „Trebuie să existe o credință din partea politicienilor și autorităților pentru a determina producția de vin ca o viitoare afacere agricolă pentru Suedia”, a adăugat el.

Deși Suedia mai are puțin de lucru până o va ajunge din urmă pe Anglia, are un potențial uriaș, a spus el. „Cu schimbările climatice și pământul pur și, în comparație, ieftin, de ce nu? Există un interes din partea producătorilor de vin din Europa de a asigura terenuri în Suedia pentru producția viitoare”, a încheiat el.

Articole asemănătoare

Back to top button