fbpx

foto, video | „Sărbătoresc pe oasele locuitorilor”. Ziua Victoriei „a fost celebrată” pe teritoriile ocupate de ruși

Conturile de pe rețelele sociale pro-ruse au început să publice luni videoclipuri filmate în regiunea Herson din Ucraina, care arată manifestațiile de Ziua Victoriei. Ucrainenii acuză că rușii au adus oameni din Crimeea, pe care i-au scos pe străzi cu flori și steaguri sovietice. În orașul-port Mariupol, distrus de forțele ruse, nu a avut loc o paradă, dar au fost depuse flori la un memorial recent renovat de separatiștii susținuți de ruși, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Evenimentele de 9 mai par să fi atras mulțimi mici de oameni, fluturând steaguri roșii și purtând flori, scrie CNN.

Activiștii ucraineni din Herson au susținut că Rusia a adus oameni din Crimeea pentru a spori numărul de participanți.

Presa de stat rusă s-a grăbit să relateze despre sărbătorile Zilei Victoriei în zonele ocupate ale Ucrainei.

Agenția de știri de stat RIA Novosti a relatat că la Herson are loc pentru prima dată o procesiune în memoria eroilor Marelui Război Patriotic.

Vladimir Saldo, șeful administrației orașului, i-a felicitat pe locuitorii care s-au adunat în Parcul Gloriei cu portretele rudelor lor care au participat la război, scrie agenția de presă rusă.

Oameni cu steaguri rusești și un banner mare cu inscripția „Regimentul Nemuritor” se plimbă din parc pe străzile orașului, potrivit RIA Novosti.

Videoclipurile disponibile până acum sugerează o prezență modestă la miting.

Luni, Kirill Stremousov, vicepreședintele administrației militaro-civilă din regiune, numit de Rusia, a declarat pentru RIA Novosti că regiunea Herson va depune eforturi pentru integrarea cu Rusia.

„Nu intenționăm să organizăm un referendum și să creăm o republică”, a spus el agenției. „Astăzi, pe baza oportunităților pe care le avem, ne vom integra pe cât posibil în Federația Rusă”.

Oficialii ucraineni spun că în Mariupol nu a avut loc o paradă.

Un consilier al primarului de la Mariupol, Petro Andriuschenko, a spus că au fost depuse flori la un memorial recent renovat de separatiștii susținuți de ruși.

„Pentru a sărbători ziua de 9 mai, ocupanții au aprins un foc veșnic asupra Savur Mohyla [memorialul de război din regiunea Donețk] de la o torță de la focul veșnic de la Moscova. Combinația grotescă a tradițiilor Jocurilor Olimpice și Înălțarea Focului Binecuvântat de Paște este cea mai bună demonstrație a esenței Zilei Victoriei pentru ruși”, a spus Andriuschenko.

Liderul Republicii Populare Donețk (DPR), Denis Pușilin, a aprins flacăra veșnică la Mariupol pentru a marca Ziua Victoriei, potrivit videoclipului difuzat de canalul DPR Telegram „PRO_Republic”.

Separat, consiliul orașului Mariupol a spus: „Ocupanții sărbătoresc Ziua Victoriei pe oasele locuitorilor din Mariupol. Sute de cetățeni uciși de armata rusă continuă să fie duși în groapa comună de lângă satul Vynohradne”.

Foto: Captură video

Foto: Captură video
Foto: Captură video

Articole asemănătoare

Back to top button