fbpx

foto | Umbra unui om cu nimb a fost văzută pe stâncile din Bucegi. Fenomenul, explicat de oamenii de știință

Umbra unui om cu nimb a fost văzută pe stâncile din munții Bucegi, România. Fenomenul a fost surprins de un ranger Romsilva.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din punct de vedere științific apariția se numește efectul Gloria, relatează presa de peste Prut. Oamenii de știință precizează că fenomenul este rar întâlnit, deoarece pentru a se forma are nevoie de anumite condiții.

Așadar, pentru a se produce fenomenul este necesar ca umbra să fie proiectată pe ceață sau pe un nor. În același timp, soarele va fi situat în spatele figurii, iar picăturile minuscule de apă vor reflecta lumina înapoi către aceasta, formând un nimb colorat în jurul ei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat

Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” sau „Spectru Brocken”. Acesta se trage de la denumirea vârfului Brocken din munții Harz, Germania, unde Efectul Gloria este observat frecvent datorită condițiilor meteo corespunzătoare.

Foto: Romsilva

 

Articole asemănătoare

Back to top button