fbpx

Diplomații UE, certați de Borrell: „Sunteți lenți și ineficienți. Aflu mai multe din presă decât de la voi”

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, le reproșează diplomaților săi de top că nu au anticipat invazia rusă din Ucraina și spune despre aceștia că sunt lenți și ineficienți. „Știu mai multe despre ce se întâmplă undeva citind ziarele decât citind rapoartele voastre”, a afirmat Borrell, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă a deplâns faptul că rețeaua diplomatică a UE i-a furnizat mai puține informații decât presa, transmite Digi24.

„Acesta nu este un moment în care vă vom trimite flori tuturor spunând că sunteți frumoși, că lucrați foarte bine și că suntem foarte fericiți”, le-a spus Borrell ambasadorilor care lucrează la serviciul de acțiune externă al UE.

„Uneori, știam mai multe despre ce se întâmplă undeva citind ziarele decât citind rapoartele voastre.  Ar trebui să fiu cel mai bine informat tip din lume. Comportați-vă ca și cum ați fi o ambasadă: trimiteți o telegramă, un e-mail – repede. Rapid, vă rog, reacționați”, a continuat oficialul.

Potrivit acestuia, UE nu a reușit să prezică atacul rus asupra Ucrainei de la finalul lunii februarie, lăsându-l să se bazeze pe avertismentele SUA, în special pe un apel telefonic de la secretarul de stat american, Antony Blinken, primit cu două zile înainte de invazie.

„Trebuie să recunosc că aici, la Bruxelles, americanii ne spuneau «vor ataca, vor ataca», iar noi am fost destul de reticenți să credem asta”, își amintește oficialul UE, care i-a acuzat pe diplomații săi și de lipsă de empatie.

O persoană care a asistat la declarațiile lui Josep Borrell a declarat, potrivit The Guardian, că unii dintre cei perezenți în sală au fost deranjați de afirmațiile șefului diplomației europene, în timp ce alții au considerat că face niște comentarii pertinente.

Totodată, oficialul a avertizat că UE pierde „bătălia narațiunilor” în fața Rusiei și Chinei, care au desfășurat ferme de troli pentru a-și amplifica mesajele în întreaga lume.

„Aceasta este o bătălie pe care nu o câștigăm, pentru că nu luptăm suficient”, a spus el, criticându-i pe diplomații UE pentru că nu i-au distribuit în mediul online postările de pe blog sau tweet-urile.

„Sunt în continuare surprins că, unele delegații, se pare că nu țin cont suficient de comunicarea noastră și nu publică tweet-uri și nu distribuie mesajele pe care le transmitem de la centru. Trebuie să fiți o rețea care repetă, transmite, insistă”, solicită Borrell.

Borrell a descris cândva reuniunile lunare ale miniștrilor de externe ale UE ca fiind „mai mult o vale a plângerii decât un centru de luare a deciziilor” și nu s-a abținut niciodată din a critica ceea ce el vede ca fiind deficiențe ale politicii externe a UE.

Cu toate acestea, scrie The Guardian, este neobișnuit ca un înalt funcționar european să lanseze astfel de critici la adresa propriului personal.

Articole asemănătoare

Back to top button