fbpx

Criza Rusia-Ucraina: SUA transferă noi trupe şi aeronave militare în estul Europei

Statele Unite vor transfera aproximativ 800 de militari, avioane de vânătoare F-35 şi elicoptere de atac Apache în estul Europei, în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, afirmă un oficial de la Washington citat de Reuters, scrie Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Aproximativ 800 de militari vor fi transferaţi în Lituania, Letonia şi Estonia, iar opt avioane de vânătoare F-35 vor fi distribuite în diverse zone de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, Statele Unite vor trimite 32 de elicoptere de atac Apache AH-64 în ţările baltice şi în Polonia.

„Acest personal militar suplimentar este repoziţionat pentru a le oferi garanţii aliaţilor din cadrul NATO, pentru a descuraja orice potenţială agresiune asupra statelor membre NATO şi pentru antrenamente cu forţele din ţările-gazdă”, a afirmat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Pentagonului.

Preşedintele Joseph Biden a anunţat marţi seară trimiterea de echipamente militare suplimentare în ţările baltice.

„Ca reacţie la recunoaşterea de către Rusia a faptului că nu retrage trupele din Belarus, am autorizat trimiterea de trupe suplimentare şi echipamente, care sunt deja în Europa, pentru a consolida apărarea ţărilor baltice. Acestea sunt mijloace pur defensive din partea noastră. Nu avem intenţia de a ne lupta cu Rusia. Dar vrem să transmitem un mesaj care să nu lase loc de interpretări greşite: Statele Unite şi aliaţii vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Vom respecta angajamentele în cadrul NATO”, a afirmat Joseph Biden.

 

Articole asemănătoare

Back to top button