fbpx

Cel puţin 19 oameni au murit şi 10 au fost dați dispăruţi în urma unei avalanşe în Himalaya

Cel puţin 19 persoane şi-au pierdut viaţa într-o avalanşă produsă marţi în partea indiană a Himalaya, iar alte zece sunt în continuare date dispărute, potrivit unui nou bilanţ publicat vineri de autorităţi, scrie digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Grupul de alpinişti, format din 34 de elevi ai unui institut local de alpinism – Nehru Institute of Mountaineering -, şapte instructori şi o infirmieră, a fost surprins marţi de o avalanşă în apropiere de vârful muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 4.880 de metri, în statul Uttarakhand (nord).

„Au fost găsite 19 cadavre. Zece persoane sunt în continuare date dispărute”, a declarat pentru AFP Ridhim Aggarwal, din partea agenţiei pentru gestionarea catastrofelor din Uttarakhand, iar condiţiile meteo îngreunează cercetările.

„Operaţiunile de salvare au fost reluate în timpul zilei, dar supuse condiţiilor meteo”, a adăugat ea precizând că „vremea este nefavorabilă”, scrie Agerpres.

Poliţia, autorităţile din domeniul gestionării catastrofelor şi armata aeriană indiană au fost mobilizate pentru a participa la cercetări şi au salvat deja 32 de persoane.

O pistă de aterizare pentru elicoptere a fost instalată în apropierea locului avalanşei, la o altitudine de aproape 4.900 metri, iar o aterizare de test a fost realizată cu succes joi dimineaţă, a declarat poliţia frontalieră indo-tibetană.

Sunil Lalwani, unul dintre alpiniştii salvaţi, a povestit că instructorii grupului au salvat numeroase vieţi.

„Ne aflam la 50 sau 100 de metri de vârf cu instructorii în faţa noastră, când dintr-o dată ne-a lovit o avalanşă şi a astupat pe toată lumea”, a declarat joi Lalwani pentru cotidianul Hindustan Times.

„A trecut în câteva secunde şi am fost aruncaţi într-o crevasă. Am reuşit cumva să respirăm (…). Graţie lor (instructorilor) suntem în viaţă astăzi”, a adăugat el.

Alpinista cu experienţă Savita Kanswal, membră a echipei de instructori, s-au numărat printre morţi. Mai devreme anul acesta, a ajuns pe vârfurile Everestului şi muntelui Makulu, din apropiere, în doar 16 zile, un record feminin.

În august, trupul unui alpinist a fost regăsit la două luni după ce a căzut într-o crevasă în timp ce traversa un gheţar în Himachal Pradesh, un alt stat din nordul Indiei.

Săptămâna trecută, trupul neînsufleţit al celebrei alpiniste şi schioare americane Hilaree Nelson a fost descoperit pe versanţii Manaslu, un munte din Nepal. Dispariţia ei a fost semnalată în timp ce cobora cu schiurile vârful aflat pe locul al optulea ca altitudine din lume.

În ziua accidentului, o avalanşă a îngropat taberele 3 şi 4 instalate pe acest munte cu o înălţime de 8.163 de metri, în urma căreia alpinista nepaleză Anup Rai a murit, iar zeci de persoane au fost rănite.

Nu există studii care să cuantifice impactul schimbărilor climatice asupra Himalaya, dar alpiniştii au observat o lărgire a crevaselor, prezenţa apei în zone anterior înzăpezite şi înmulţirea lacurilor glaciare.

Articole asemănătoare

Back to top button