fbpx

Au bătut de trei ori la ușă și au cerut să le facă mâncare, apoi ar fi ucis-o. Drama femeilor din Afganistan după revenirea talibanilor la putere

După revenirea talibanilor la putere în Afganistan, femeile trăiesc adevărate drame, fiind limitate în drepturi și libertăți. Chiar dacă au promis că le vor asigura posibilitatea să studieze și să ocupe anumite posturi, se pare că aceasta rămâne a fi o poveste frumoasă în circumstanțe tragice pentru ele.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Relatările localnicilor arată o realitate diferită de promisiunile talibanilor. Bunăoară, Najia (n. red.: nume modificat de jurnaliști), o femeie de 25 de ani dintr-o provincie afgană, relatează că mama ei ar fi fost ucisă de insurgenți. Aceștia i-ar fi bătut de câteva ori la ușă și i-ar fi ordonat să pregătească mâncare pentru 15 luptători.

După ce le-a spus că este săracă și nu poate să îndeplinească cerința, militanții ar fi bătut-o, transmite libertatea.ro, citând BBC. Bărbații s-ar fi oprit pentru puțin timp, apoi ar fi aruncat în altă cameră o grenadă și ar fi fugit, însă flăcările au cuprins casa, iar femeia a decedat din cauza leziunilor suportate.

Talibanii au negat că au ucis-o pe aceasta, dar au fost contraziși de martori și de oficialii din regiunea Faryab, unde s-a întâmplat totul, care au confirmat decesul unei localnice de 45 de ani, casă căreia a fost cuprinsă de flăcări.

Mai multa, una dintre vecinele ei spune că multe dintre femeile din localitate sunt văduve ale soldaților afgani și își câștigă existența din vânzarea laptelui, dar talibanii ar planifica să le interzică acest lucru. Mai mult, se vehiculează că doamnele și domnișoarele nu vor putea ieși în stradă dacă nu vor fi însoțite de un bărbat care le este rudă, însă în contextul în care majoritate dintre soții și frații lor au decedat, nu au cum să își câștige existențe.

„Nu mai avem bărbați, ce ar trebui să facem? Vrem școli, spitale și libertate ca alte femei, bărbați, ca alți oameni. (…) Dacă am nevoie de ceva, cum pot să obțin acel lucru? Asta e o pedeapsă. Nu e islam. Ei se numesc musulmani. Nu e corect să pedepsească femeile”, afirmă ele.

CITEȘTE ȘI: Diferența între burka, hijab și niqab – portul femeilor musulmane din întreaga lume

Între timp, prețul pentru o burqa a crescut de zeci de ori la Kabul după revenirea talibanilor. Pentru a-și asigura securitatea, unele dintre ele sunt gata să și le facă din albituri, iar plecarea în străinătatea, dacă ar fi posibil să prindă un avion, rămâne un vis în contextul lipsei vizelor sau altor acte necesare.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button