fbpx

A fost inspirat de Spiderman. Primul robot care ar putea căuta urme de viață în peșterile misterioase de pe Marte

Explorarea sub suprafața altor planete poate fi cheia pentru a afla dacă a existat vreodată viață în alte locuri de pe Pământ, relatează CNN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După cum au arătat alte misiuni, inclusiv cea a sondei InSight al NASA, forarea sub suprafața planetelor precum Marte a fost până acum prea dificilă pentru a pătrunde mai mult de câțiva centimetri în sol, scrie digi24.ro.

Recent, roverul Curiosity a măsurat pentru prima dată carbonul organic total, un ingredient necesar în moleculele vieții, în rocile marțiene. Dar acest lucru nu dovedește că viața a existat vreodată pe Marte, deoarece carbonul poate fi produs și din alte surse, în afara organismelor vii.

Noi cercetări sugerează că cea mai bună șansă de a găsi dovezi trecute sau prezente ale vieții pe Marte este forarea la adâncimi de peste 2 metri. Marte are o atmosferă incredibil de subțire, ceea ce înseamnă că suprafața planetei roșii este bombardată de radiații de mare energie din spațiu și care ar putea degrada rapid substanțele precum aminoacizii, care oferă dovezi fragile de viață.

Aceste condiții dure la suprafață reprezintă, de asemenea, o provocare pentru astronauți, motiv pentru care oamenii de știință au sugerat că peșterile de pe alte planete ar putea fi cheia explorărilor viitoare. Vastele sisteme de peșteri de pe Lună și Marte ar putea fi folosite ca adăposturi pentru viitorii călători în spațiu.

Peșterile ar putea, de asemenea, să conțină resurse precum apa, să dezvăluie mai multe despre istoria unei planete și să fie refugii pentru dovezi ale vieții microbiene. Pe Pământ există o gamă variată de sisteme de peșteri, dintre care multe rămân neexplorate, care susțin diverse grupuri de microorganisme. Dar peșterile sunt periculoase și, din moment ce nu ne-am uitat niciodată în interiorul unei peșteri marțiene, este dificil să știm la ce să ne așteptăm.

Înainte ca astronauții să aterizeze pe Marte și să exploreze sub suprafața planetei, oamenii de știință vor să-l trimită acolo pe ReachBot, un robot conceput să caute informații prin peșteri extraterestre.

Ideea de a construi un astfel de robot s-a născut în 2018, când Marco Pavone, directorul Laboratorului de Sisteme Autonome de la Universitatea Stanford, și studenții săi făceau brainstorming pentru un explorator de peșteri marțiene.

Ei știau că robotul ar trebui să fie capabil să se prindă de puncte de ancorare, astfel încât să se poată mișca fără să cadă și că, dacă nu va găsi suficiente puncte de ancorare, nu va ajunge foarte departe.

Unul dintre studenți a sugerat ideea unui robot mic cu brațe extensibile care se întind ca o bandă elastică, pe care să le folosească la fel cum Spiderman își pune pânzele pentru a urca pe clădirile din New York.

Conceptul de robot este ceva mai mare decât o minge de baschet și are brațe extensibile echipate cu prinderi spinoase care ar putea să apuce obiecte și să împingă pietre de pe suprafețele abrupte și stâncoase ale peșterilor marțiene. Ar putea să se ancoreze și să se târască pe distanțe lungi. Când brațele robotului nu sunt necesare, acestea se îndoaie.

Pavone și studenții săi au ajuns la ideea unui robot cu brațe extensibile. Ei au creat o propunere pe care au trimis-o la Programul de concepte avansate al NASA, care finanțează concepte vizionare în domeniul roboticii spațiale.

Conceptul ReachBot a primit finanțare și este deja în faza a doua. Echipa va folosi următorii doi ani pentru a lucra la simulări 3D, la un prototip de robot, pentru a dezvolta strategii care să-l ajute pe ReachBot să evite riscurile și să-l testeze într-un mediu dificil – probabil într-o peșteră din New Mexico sau California. Aceste teste vor determina modul în care ReachBot ar putea fi utilizat pentru explorarea viitoare a planetei Marte.

Articole asemănătoare

Back to top button