fbpx

opinie | Șanse reale pentru coaliția proeuropeană DA+PAS: DA intră în Parlament, conform sondajelor

Ultimele sondaje arată că Platforma DA reușește să acceadă în Parlament, iar asta înseamnă rezolvarea dilemei cu care s-a confruntat până acum electoratul proeuropean: cum luăm majoritate?

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Poți câștiga alegerile, dar pierde majoritatea

Ce înseamnă, de fapt, să câștigi alegerile? Deși multe sondaje din Republica Moldova, făcute aparent în aceeași perioadă, arătau discrepanțe semnificative, toate au un singur lucru în comun: niciun partid nu își poate garanta o majoritate de unii singuri.

Diferența o vor face partidele care ar putea accede în Parlament. Conform sondajelor, există trei actori politici care au potențialul de a trece pragul electoral: Partidul Șor, Blocul Renato Usatîi și Platforma DA.

King-makers: Distanțarea de Usatîi și refacerea Blocului ACUM

Deși anterior PAS nu nega o coalizare cu Renato Usatîi, iar unele surse apropiate acestora susțin că reprezentanții celor două partide ar fi purtat discuții pe acest subiect, ultimele scandaluri de presă ce l-au vizat pe Renato Usatîi i-a forțat pe cei de la PAS să se dinstanțeze de acesta. Acest lucru s-a resimțit și în sondaje, unde blocul lui Renato Usatîi se află, de la o vreme, pe trend descendent și nu-i dă șansă de a trece pragul electoral de 7%. Așadar, scenariul în care PAS ar face coaliție cu Usatîi nu mai este acceptat de electoratul proeuropean, fapt ce i-a adus în fața unei noi dileme: cu cine să facă PAS coaliție în Parlament?

Răspunsul a venit în ultimele zile înainte de alegeri. În timp ce ratingul lui Usatîi a scăzut în sondaje, șansele Platformei DA au crescut. În plus, în ultima săptămână, tot mai multe partide extraparlamentare și-au anunțat susținerea pentru Platforma DA, fapt neluat în calcul în sondaje. Printre aceștia se numără lideri ai partidelor Voința Poporului, Uniunea Centristă din Moldova și Partidul Național Liberal.

În mod surprinzător, mulți jurnaliși, analiști și chiar politicieni, printre care Lorena Bogza (Pro TV), Alex Cozer (Jurnal TV), Natalia Morari (TV8), Octavian Țîcu (PUN), și-au exprimat deschis speranța ca Platforma DA să acceadă în Parlament. Există un consens chiar și printre adversari, sprijinit, de fapt, de statistici, că Platforma DA a avut cea mai activă echipă în Parlament, că proiectele lor în susținerea agricultorilor și producătorilor autohtnoni, patentarilor, cadrelor medicale și primăriilor le-au câștigat fidelitatea, și că de accederea lor în Parlament depinde implementarea agendei anticorupție și proeuropene, promovată și de președintele țării, Maia Sandu.

Estul face strategii, vestul merge pe autopilot

Estul și-a împărțit „ouăle” în mai multe coșuri. Cel mai mare este, bineînțeles, unirea dintre socialiști și comuniști. Însă, ca și pentru europeni, diferența o vor face anume actorii mai mici, cel mai natural fiind Șor, cu care au avut o colaborare deschisă în ultimul legislativ, apoi Usatîi. Balanța dintre partida proeuropeană și cea prorusească este la limită și poate fi înclinată doar de prezența sau neprezența la vot a alegătorilor din ambele tabere.

Eforturile concertate ale actorilor proruși de a demoraliza electoratul proeuropean sunt vizibile, prin încercările de a mima un conflict dintre susținătorii proeuropeni.

De asemenea, o altă tactică folosită împotriva partidei proeuropene este cenzura în presa de dreapta, pe care unii actori politici au reușit să o impună prin plicuri individuale către redactori de știri și manageri, pentru a bloca publicarea anumitor știri ce i-ar defavoriza.

Pe de altă partă, europenii, de această dată, au lăsat lucrurile să meargă de la sine și nu au favorizat un singur actor politic, așa cum au ales să facă la prezidențiale. Nu este niciun secret că și europenii își doresc o coaliție doar dintre cele două partide-surori din familia EPP, Platforma DA și PAS. Cele 600 de milioane promise de UE atârnă de un fir de ață, care nu este nici albastru, nici măcar galben, ci bordo.

Ruxanda Josan

📣 „Electorala 2021” reprezintă o rubrică în care sunt publicate informații de prezentare a concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ideile lor, mesajele de campanie ce pot fi expediate de echipele concurenților electorali.  

Articole asemănătoare

Back to top button