fbpx

video | „Noi suntem oamenii care creează viitorul”. Studenții povestesc ce și cum se studiază la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la UTM

Studenții de la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică din cadrul Universității Tehnice din Moldova, cea mai importantă instituție de învățământ superior din țara noastră, potrivit clasamentelor, consideră că aceasta este facultatea care îi inspiră, îi face mai creativi și își pot construi aici punți un viitor sigur și prosper. Aici, oferta educațională și programele de studii sunt în pas cu ultimele evoluții în domeniu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Profesorii, cei mai buni prieteni ai studenților

Spațiile și condițiile de studii pentru tineri sunt cele mai potrivite. Profesorii FCIM sunt cei mai buni prieteni ai studenților, gata întotdeauna să-i ajute și să le ofere un sprijin.

„Chiar din primele zile de studii la UTM, m-a impresionat deschiderea și atitudinea profesorilor față de studenți, de susținerea pe care ne-o oferă”, spune Mihaela Botnaru, studentă în anul IV.

Maxim Chiriac povestește că profesorii sunt foarte prietenoși și în momentul în care studentul are nevoie de un sfat, ei sunt deschiși să-l ajute.

„Nouă ni se spune aici că noi suntem acei oameni care creează viitorul, iar eu vreau să fac schimbarea. Putem combina aici perfect studiile cu un job. Avem niște laboratoare minunate, participăm la multe seminare și la o multitudine de proiecte internaționale”, susține Mihaela Rusanovschi.

Specialitățile viitorului

Toată lumea interesată în IT cunoaște faptul că Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la UTM propune mai multe specialități inovative. Pe unele, tinerii de aici le numesc „specialități ale viitorului”.

Ion Costin, student la anul IV, susține că programul de studii și oferta educațională sunt actualizate cu regularitate, astfel că nu cedează nici în fața celor din străinătate.

N-aș spune că peste hotare obții studii mai bune. Am prieteni care învață IT în Franța și SUA, iar acolo studiile se bazează mai mult pe teorie. La noi se pune accent mai mult pe practică, care, se știe, bate teoria”, povestește tânărul.

Filip Osoianu este student la anul IV și studiază Ingineria Software. Despre programul de studii, Filip povestește că este bazat pe softuri licențiate și lucrul în echipă.

„Noi aici învățăm preponderent în engleză, dar există și alte specialități unde se învață în franceză, în rusă sau în română. Îmi doresc să devin un inginer bun, iar alte universități din țară nu pot să-mi ofere oportunitățile de la UTM”, susține studentul.

Gheoghe Tutuian de la anul IV relatează de ce a ales specialitatea Robotică și Mecatronică.

„Este o specialitate nouă, o specialitate a viitorului. Vedem cu toții cum progresează lumea, astfel că este specialitate cu perspectivă pe piața muncii. UTM este unica instituție unde poate fi făcută această specialitate, iar la facultatea noastră eu mă simt omul potrivit la timpul potrivit”, spune Gheorghe Tutuian.

Tinerii combină studiile cu munca

Pe lângă studii de calitate, facultatea este o pistă bună pentru găsirea unui loc de muncă. Studenții harnici învață și se aleg cu un job chiar în timpul studenției.

Antonina Cașu este una dintre absolventele acestei facultăți și povestește că după școală era sigură că-și dorește să studieze IT.

„Facultatea m-a ajutat să mă angajez și la lucru. M-am încadrat în serviciu deja din anul doi, acumulând experiență foarte bună în acest domeniu”, susține Antonina.

Maxim Chiriac, care este student la anul III, precizează că majoritatea studenților sunt încadrați în câmpul muncii după absolvire, iar o bună parte din ei sunt angajați din anul II. Și studenta la anul III, Mihaela Rusanovschi povestește că, de regulă, studenții de la IT sunt angajați în câmpul muncii foarte repede.

„Nu există studenți care să zică: „nu-mi pot găsi de lucru”, spune tânăra.

Beneficiază de oportunitatea „Dublă diplomă”

Alexandrina Revenco este licențiată a Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM și a decis să-și continue tot aici studiile de master.

„Am ales să fac masteratul, la fel, în tehnologii informaționale. Am ales să beneficiez și de programul „Dublă diplomă”, adică să fac studii la UTM și, în același timp, la Suceava, de asemenea, la tehnologii informaționale. „Dublă diplomă” este o experiență care îți dă posibilitate să mergi peste hotare, să cunoști profesori noi, să legi prietenii și să acumulezi, totodată, cunoștințe avansate”, povestește masteranda.

Absolvenții programelor de licență pot urma la FCIM trei programe cu acorduri de dublă diplomă Calculatoare şi rețele informaționale:

  • „Rețele de comunicații și calculatoare” – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România;
  • Tehnologia Informației, program „Ştiinţa şi ingineria calculatoarelor” –  Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România;
  • Securitate informațională, program de studii „Securitate informațională” – Universitatea West Attica, Grecia.

Admiterea 2020

Tinerii pot depune dosarele pentru concursul de admitere la ciclul I licență și ciclul II master la toate programele FCIM. Online, acest lucru va putea fi făcut în perioada 27 iulie – 04 august, iar rezultatele intermediare vor fi făcute publice pe 7 august 2020. Ulterior, depunerea actelor în original se va face în perioada 8-18 august (cu programare la numerele de telefon 060302053, 060302054, 060302055), iar rezultatele finale vor fi anunțate pe 20 august.

Actuala Facultate Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM are o istorie de peste 50 de ani. De când s-a creat, facultatea a pregătit peste 10.000 de ingineri, iar circa 1500 tineri aleg în fiecare an de studii specialitățile acesteia.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button