fbpx

Studiază inteligența artificială și programarea funcțională în Moldova! Programele de studii pe care ți le propune Facultatea de Matematică și Informatică a USM

Cloud Computing, programare web, programare funcțională, sisteme de gestiune a bazelor de date, inteligență artificială, testare software, aplicații pentru dispozitive mobile – acestea sunt doar câteva dintre disciplinele pe care le poți studia și tu dacă vei aplica la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Instituţia dispune de două centre performante de studii – Centrul Wolfram Moldova și Centrul Informațional Digital de Realitate Virtuală și Augmentată.

Centrul Wolfram Moldova, creat în 2016, este reprezentanța oficială a Wolfram Research Inc., companie de prestigiu internațional care, în decursul a 30 de ani, generează cele mai noi inovații în domeniul calculului performant: sistemul Wolfram Mathematica, motorul de generare a cunoștințelor Wolfram Alpha, limbajul poli-paradigmă bazat pe cunoștințe Wolfram, platforma financiară Wolfram, Wolfram SystemModeler etc. În cadrul Centrului funcționează un laborator dotat cu softuri licențiate, donate de compania Wolfram Research Inc. În baza tehnologiilor Wolfram sunt predate cursuri precum: programarea funcțională, paradigme de programare, sisteme orientate pe cercetare.

Proiectul de creare a Centrului Informațional Digital de Realitate Virtuală și Augmentată a fost lansat în 2019 și urmează să fie implementat începând cu noul an de studii 2020-2021. Pandemia a încetinit puțin procesul de creare a instituției, dar a luat avânt în lunile de vară. În prima etapă, se creează o sală de studii dotată cu 15 stații grafice performante, cu două proiectoare și ecrane de înaltă rezoluție, cu imprimantă 3D, cu căști Oculus Rift și Oculus Quest, cu căști Samsung Gear VR, cu seturi Vive Pro și Vive Pro Eye, dar și alte dispozitive de realitate virtuală și augmentată.

Domeniul de Realitate Virtuală și Augmentată și cel de Inteligență Artificială se bucură de un interes tehnologic și științific sporit la nivel global, de aceea Facultatea de Matematică și Informatică a lansat, în cadrul programului de master „Informatică Aplicată”, un traseu care include discipline de programare pe platforme dedicate, cursuri de creare a jocurilor în realitățile virtuală și augmentată, cursuri de modelare și imprimare 3D.

Cei mai buni studenți ai programelor „Informatică” la licență și „Informatică Aplicată” la master vor avea oportunitatea de a obține diploma dublă a Universității „Alexandru Iona Cuza” din Iași, România și, respectiv, a Universității West Attica din Atena, Grecia.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button