fbpx

foto | Succesul elevilor cu 10 pe linie la BAC: Atunci când înveți, nu ești stresat nici de camere, nici de detector

Au muncit timp de 12 ani cot la cot cu profesorii, pentru ca astăzi să adune cele mai alese roade. Chiar dacă au fost uneori tentați să renunțe la temele pentru acasă în favoarea ieșirilor cu prietenii, ei au demonstrat că nu se dau bătuți și că pot obține pe cont propriu rezultate remarcabile. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Evident, vorbim despre elevii care în acest an au reușit să obțină note de 10 la toate examenele de Bacalaureat. Deși testele nu au fost dintre cele mai simple, cei mai muncitori, atenți și perseverenți au izbutit să obțină punctaj maxim. ZUGO a decis să afle de la ei cum s-au pregătit pentru „examenele măturității”, dar și ce planuri de viitor au, având în vedere că în scurt timp li se vor înmâna diplomele de absolvire binemeritate.

Unul din cei 11 elevi cu 10 pe linie la sesiunea de BAC din acest an este tânărul Nicolae Odagiu, absolventul Liceului Teoretic „Spiru Haret” din capitală, care ne-a mărturisit că itemii nu i s-au părut complicați și că se simte mândru de rezultatele pe care le-a obținut.

„Am niște emoții extraordinare în aceste clipe. Eram sigur că voi avea rezultate bune, dar mă așteptam la un scenariu mai modest. Zece pe linie a fost cea mai frumoasă răsplată pentru zilele petrecute în fața testelor de exersare.

Mă temeam de subiectivitatea verificării testelor la limba română, poate am avut și un pic de noroc. Fiind eliberat de examenul la limba engleză, am avut mai mult timp de pregătire pentru chimie și istorie. Probele mi-au părut accesibile, dar mă așteptam la mai mult. Voiam să utilizez toate cunoștințele dobândite la niște exerciții mai deocheate. Pe maculator am desenat cifre de zece în timp ce așteptam primul test”, spune Nicolae.

Proaspătul absolvent își va petrece vara alături de cei dragi, iar din toamnă va lua drumul străinătății, pentru că următorii ani academici îi va petrece la o universitate din Olanda.

„Am făcut primul pas spre viața studențească și am călcat cu dreptul. Voi urma o facultate de Studii Europene și Economie la University of Amsterdam, Olanda. Deocamdată doresc să plec, dar sper să mă întorc într-o bună zi”, a precizat Nicolae.

Și Elena Grosu de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Ungheni este un exemplu pentru colegii săi, dar și pentru alți tineri care urmează să susțină în următorii ani examenele de Bacalaureat. Elena a luat 10 pe linie, rezultate pentru care, spune ea, a muncit foarte mult, dar cel mai important – sistematic.

„Succesul îl datorez profesorilor de la Liceului Teoretic „Gh.Asachi”, în care mi-am făcut cei 12 ani de studii, părinților care m-au susținut, m-au încurajat mereu, prietenilor care au fost alături de mine, și mie – căci nu am încetat să cred în visele mele, în faptul că pot și că nu este imposibil să ai note foarte bune la BAC.

Nu m-am așteptat că o să fie 10 pe linie, mă gândeam că o să am și note de 9, nu pentru că nu eram sigură pe ce am scris, dar știam că e greu să obții așa rezultat. A fost o surpriză extrem de plăcută, un moment ce nu-l voi uita niciodată, când am aflat mi-au dat lacrimile de fericire, eram fericită pentru că mi-am dat seama că am foarte multe opurtunități acum și pot să-mi construiesc un viitor frumos, pentru că mi-am făcut părinții mândri, pentru că am apărat cu cinste numele liceului în care învăț și al profesorilor. Examenele de anul acesta mi s-au părut bine structurate, pe ințelesul elevilor, nu a fost nimic nou, totul a corespuns programului de studii!”, ne-a spus Elena.

Tânăra va aplica la o universitate de peste hotare, în domeniul economiei, iar celor care urmează să treacă prin aceleași emoții le recomandă să nu lase toată munca pentru ultima sută de metri.

„Oricât ai învăța în ajun nu e de ajuns, pur și simplu e o presiune foarte mare atunci, care sigur nu ajută pe nimeni și e distructivă, tocmai de aceea e bine să înveți sistematic, să fii responsabil și conștiincios, să lucrezi foarte mult cu examenele de bacalaureat de anii trecuți, pentru că e o experiență care te ajută mult, iar înainte de examen doar să-ți împrospătezi memoria.

Nu este atât de greu, de fapt, atunci când înveți nu ești stresat nici de camere, nici de detector, pentru că ești sigur în cunoștințele tale și nu mai simți nevoia să copii”, a punctat Elena. 

De rezultate excelente se bucură și Ioana Vatamanu-Mărgineanu, care a absolvit Liceul Teoretic Republican Aristotel. Tânăra cu 10 pe linie la examenele de BAC ne-a mărturisit că la școală nu a învățat niciodată anume pentru BAC, ci pentru ea, ca să-și satisfacă curiozitatea.

„La Liceul Teoretic Republican Aristotel, elevii își aleg singuri disciplinele pe care vor să le studieze. Și eu mi-am ales ce mi-a plăcut și am renunțat la disciplinele pe care nu le simțeam aproape. Astfel, studiatul a devenit o plăcere. De examenul propriu-zis am început să mă pregătesc după prebacuri.

La matematică, domnul profesor ne aduna duminică seara la școala, în timpul său liber, pentru mai mult antrenament, iar săptămâna de Paște a însemnat, pentru mine, o călătorie prin toată istoria.

La limba română m-a ajutat foarte mult bagajul de lecturi, caietul meu de cuvinte noi, pregătirea pe care am făcut-o pentru olimpiadele din anii de şcoală, dar, mai ales, principiul vorbirii unei limbi curate și corecte în orice împrejurare a vieții, de care mă țin cu consecvenţă”, spune Ioana.

Chiar dacă unii spun că formularea itemilor a fost cea mai mare provocare, pentru Ioana timpul a fost cel care îi dicta ritmul de scris. Trei ore i s-au părut câteva minute și aproape mereu rămânea printre ultimii elevi în sălile de BAC. Fiiind o fire autocritică, tânăra gândește de cele mai multe ori că se putea și mai bine, senzație pe care a  avut-o și la susținerea examenelor din acest an.

„Dacă știam că urma să am 10 pe linie, aș mai fi pariat cu ai mei”, spune amuzată absolventa.

Cât despre emoțiile care au cuprins-o imediat ce și-a aflat notele, Ioana povestește că ar fi vrut să oprească timpul în loc și să se bucure de senzația de împlinire.

„Euforia ori senzația de frumos care a pus stăpânire pe mine după una dintre cele mai speciale zile de naștere din viața mea, care a coincis și cu balul de absolvire, s-a amplificat considerabil. Am vrut să evit să mă anunțe altcineva ce note am, dar, pentru că m-am trezit pe la ora 10, am aflat vestea de la prietena mea, iar toate notificările de pe Facebook mi-au confirmat noutatea. Mi-am trezit sora. Am alergat la bunica și mi-am telefonat părinții. Tata nu mi-a răspuns. Ah, nu știe el ce pierde…”, râde Ioana.

Proaspăta absolventă a fost deja acceptată la Stockholm School of Economics în Riga și se arată deosebit de încântată că va studia acolo. Totuși, urmează să mai susțină un examen pentru o Universitate de Economie din Viena, pentru că și-ar dori să își pună în valoare și cunoștințele de limba germană.

„Merg la economie, dar vreau să fiu jurnalistă. Economia mi se pare a fi o gară, de unde pornești și ajungi în altă gară cu și mai multe căi ferate. Îți deschide multe uși, iar asta îmi doresc eu acum”, precizează tânăra.

Celor care vor susține BAC-ul anul viitor, Ioana le sugerează să simuleze mai multe examene de Bacalaureat acasă, pentru a-și putea gestiona eficient cele 3 ore, evitând astfel momentele de panică.

„La română știu că șabloanele sunt o opțiune comodă, dar le-aș sugera elevilor să lase amprenta lor în texte, fiind cât mai originali și sinceri. I-aș sfatui să nu-și dedice anii de liceu învățatului pentru BAC, ci să și-l dedice învățatul pentru sine. Peste 10 ani nimeni nu va mai întreba ce note am avut la Bacalaureat. Lumea va aprecia cum gândim și ce gândim. Lumea vrea cunoștințe. Noi doar trecem cu BAC-ul spre lumea largă”, a conchis Ioana.

Îi felicităm pe toți absolvenții din acest an și le urăm succes în drumul pe care l-au ales!

În total, au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 11.658 de candidați, ceea ce constituie 67,92% din numărul total admiși în sesiune, rata promovabilității fiind în ascensiune cu circa 5 puncte procentuale față de anul precedent. Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 2371, față de 1843 în 2018, iar 535 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 359 în 2018. Media 10 la examenul de bacalaureat a fost obținută, până în acest moment, de către 11 candidați. Totodată, precizăm că în acest an au fost eliminați din examen pentru fraudă 2 candidați.
ZUGO va actualiza materialul și cu părerile altor absolvenți care au obținut note de 10 la toate examenele de Bacalaureat din acest an.

Articole asemănătoare

Back to top button