fbpx
În trend

foto | Robotica – specialitatea viitorului. Cum poți avea o profesie în care să creezi roboți, nu să devii tu însuți un robot?

Prima provocare după Bacalaureat, considerat unul dintre cele mai stresante episoade din viața unui adolescent, este alegerea unei profesii și aplicarea la o instituție de învățământ superior. Pentru a lua o astfel de hotărâre, informarea despre perspectivele pe care le oferă universitățile este foarte importantă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Există multe instituții de învățământ superior interesante, însă îți propunem să analizezi domeniul care se infiltrează ca un virus în mintea adolescenților – robotica.

De ce robotica?

Majoritatea tinerilor văd robotica prin prisma cursurilor de robotică de la liceu sau de la alte centre educaționale. Își imaginează o jucărie programabilă cu roți sau cu membre și de cele mai dese ori rămân cu amprenta că robotica este mai mult pentru amuzament. Dar această idee abia de acoperă 1% din domeniul roboticii.

Cea mai simplă definiție spune că robotul este un mecanism care ajută sau chiar înlocuiește activitățile umane pentru a ușura efortul de zi cu zi. Ca și exemple de roboți din viața de zi cu zi putem enumera: robot de bucătărie, robot industrial, robot de căutare internet, renumita imprimantă 3D, proteze robotice, robot chirurgical, drone, robot humanoid și alte mecanisme autonome și nu în ultimul rând – dispozitivele care se dezvoltă cu o viteză impunătoare – automobilele autonome (probabil mulți au auzit despre succesele automobilului Tesla cu un nivel înalt de autonomie).

„Robotica este un domeniu în care îți poți pune imaginația în mișcare pentru a crea mecanisme care să înlocuiască activitățile umane de rutină prin automatizare și autonomie, efortul uman fiind concentrat pentru lucrurile plăcute și inovatoare – unul din scopurile principale ale ingineriei. Iar omul care practica această activitate se numește – inginer sau creator”, ne explică Andrei Bragarenco, directorul Clubului Ingineresc MicroLab.

Interesant este faptul că, în perioada copilăriei până la adolescență, mulți copii creează în imaginația lor diverse invenții/mecanisme, ca până la urmă, când vine timpul să aleagă o specialitate, aleg una „bine plătită”, focusându-se mai mult la studiul unor anumite subiecte cum ar fi programarea, matematica, mecanica sau electronica, motivând că acestea se cer pe piață, făcând referință la resursele de oferte de joburi. În așa mod, în loc să creeze roboți, se transformă ei în roboți. Piața are nevoie de mai mulți ingineri, decât de cunoscători de limbaje de programare.

„Probabil că ați auzit gluma – arunci o piatră și dai într-un programator, programarea devenind în zilele noastre o cunoștință obligatorie pentru inginer de rând cu tabla înmulțirii. Robotica este domeniul în care îți pui imaginația să creeze un produs ingineresc final, îți dă posibilitatea să îți urmezi visul din copilărie, să creezi al tău Iron Man, mașina de curse sau o altă mașinărie folosită de oameni. Mai mult, această plăcere de a inventa îți aduce și remunerarea potrivită”, mai adaugă profesorul Andrei Bragarenco.

Aplicând la specialitatea de Robotică vei obține un complex cunoștințele de bază de Mecanică, Electronică, și Programare, dar și subiecte specifice sistemelor Autonome și a Internetului Lucrurilor (IoT) pentru a crea primele invenții. Dacă nu știi unde să cauți, acum doi ani la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost deschisă o asemenea specialitate – Robotica și Mecatronica.

Mai mult, pe lângă UTM, activează un club studențesc, Clubul Ingineresc Micro Lab, scopul căruia este de a dezvolta comunitatea de ingineri pasionați de domenii precum Robotica, Automotive, Internet of Things, Echipamente Industriale. Detalii despre activitățile clubului găsești pe pagina Facebook a acestuia.

Și dacă alegi să te implici în unul din aceste domenii, Clubul iți pune la dispoziție toate echipamentele și componentele necesare pentru proiectul tău sau îți poate propune să te implici în proiectele altor tineri ingineri membri ai clubului. De asemenea, vei putea să participi la diverse competiții studențești naționale si internaționale. Tot aici vei beneficia de consultanta membrilor seniori ai clubului, care sunt deja angajați in industrie.

În încheiere, robotica devine unul dintre domeniile inevitabile, dar și necesare în procesul dezvoltării tehnologice și un pas mai aproape de mecanizare și automatizare. Astfel, omenirea se va focusa pe lucruri cu adevărat creative și interesante, iar tu poți fi cel care va contribui la acest progres tehnologic.

Articole asemănătoare

Back to top button