fbpx

foto | Tipurile de cabluri electrice – сlasificare și сaracteristici

Industria producătoare de cabluri și fire, astăzi propune un sortiment larg de produse. Totuși, fiecare dintre acestea își are propriul scop și caracteristici, fiind fabricate să rezolve o anumită problemă. Iar pentru ca procesul de cumpărare să fie unul mai puțin confuz și dificil, am decis să facem o listă cu cele mai utilizate tipuri de cabluri și caracteristicile acestora.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cablu PVS

Acest tip de cabluri electrice sunt considerate cele mai populare, întrucât sunt folosite pentru a conecta diverse dispozitive electrice, prize, întrerupătoare și, practic, nu există limitări de putere. Acesta poate avea de la două până la cinci fire și funcționează la temperaturi de la -25°C până la +40°C. Totodată, este rezistent la influențe chimice și admite o umiditate ambientală de 100%. Flexibilitatea este unul dintre punctele forte principale ale acestui tip de cablu electric.

Cablu SIP

Firul SIP este capabil să reziste impacturi mecanice considerabile. Având în vedere că izolația este realizată din polietilenă reticulată, care este impermeabilă și nu se teme de lumina directă a soarelui, acest cablu este utilizat în exterior pentru linii electrice și linii de ramificație pentru intrări individuale de cabluri. Pentru instalarea lui sunt utilizate cleme de racordare și de conectare și suporturi de ancorare.

Cablu VVG

Utilizat pe scară largă, popular și de încredere, cablul VVG este conceput pentru a transmite curent electric cu o tensiune de 600 – 1000 de volți (maxim 3000 V). Acesta este fabricat în două variante, cu conductori cu structură solidă sau în fascicule. Izolația din policlorură de vinil permite utilizarea cablului la temperaturi de -40…+50°C.

Există mai multe variante ale acestui tip de cablu: AVVG, VVGng, VVGp, VVGZ . Fiecare dintre acestea diferă în funcție de materialul și izolarea utilizată. Opțiunea VVGng o poți procura la preț avantajos de la magazinul de cabluri Cegoltar.

Cablu KG

KG este un cablu electric flexibil din cupru și cauciuc natural. Numărul de conductori poate varia de la unul la cinci. Intervalul de temperatură de funcționare este cuprins între -60°C și +50°C la o umiditate de până la 98%. Izolația cablului KG permite instalarea în aer liber și chiar în lumina directă a soarelui.Cablul KG este conceput pentru alimentarea dispozitivelor mobile portabile, cum ar fi pistoale termice, aparate de sudură, proiectoare de la rețeaua de curent alternativ sau generatoare la o frecvență de până la 400 Hz, la o tensiune de până la 660 de volți sau la o tensiune directă de până la 1000 de volți.

Cablul AABL

Acest tip de cablu din aluminiu are o secțiune transversală de 50 mm, izolație impregnată cu hârtie, manta din aluminiu și armătură din benzi de oțel. AABL funcționează la o umiditate de până la 98% și o temperatură de maxim 60 grade. Tensiunea pe care o transmite nu poate depăși 1000 de volți și o frecvență de 50 Hz. Aceste cabluri electrice trebuie instalate în șanțuri cu o activitate corozivă scăzută și fără curent de dispersie.

Cabluri pentru calculator

Aceste cabluri, în prezent, sunt cel mai populare și mai răspândit cabluri de comunicații utilizat ca suport fizic pentru transmiterea semnalelor în domeniul rețelelor locale și telecomunicații, precum este Internetul. Fiecare fir are o izolație din PVC și poate avea un înveliș rezistent la umiditate. Cele mai răspândite variante de cabluri pentru calculator sunt: FTP, UTP și Alarm.

Cablul NYM

În cazul cablurilor electrice NYM conductoarele solide din cupru și învelișul exterior sunt izolate cu PVC, incombustibil și rezistent la medii agresive. Poate avea între unu și cinci conductori, cu o secțiune transversală de 1,5 -35 mm². Cablul poate fi utilizat la temperaturi de la -40°C până la +70°C și este rezistent la umiditate. Totuși, când este instalat în exterior, este necesar să fie protejat de lumina soarelui. NYM are întotdeauna numai conductori de cupru și este destul de comod pentru instalarea convențională, deoarece are o secțiune transversală perfect rotundă. Totodată, din același motiv, este oarecum incomod pentru a fi instalat în tencuială sau beton.

Chiar dacă sistemele wireless devin tot mai răspândite, cablurile sunt indispensabile pentru orice tip de activitate. Tipurile enumerate sunt doar câteva dintre cele mai răspândite, însă poți găsi exact de ce ai nevoie dacă apelezi la un magazin specializat, precum Cegoltar.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button