fbpx

Vulnerabilitatea Republicii Moldova: Dependența de 99% de Rusia la exportul de mere, în condițiile unei concurențe crescânde

În anul 2020 din volumul total al exporturilor de mere moldovenești în stare proaspătă, 99% au fost către Rusia, ceea ce în total constituie aproximativ 191.000 de tone. Dependența aproape totală de o singură țară importatoare, reprezintă o vulnerabilitate și instabilitate înfricoșătoare pentru R. Moldova, în condițiile în care pozițiile exportatorilor moldoveni sunt amenințate de concurenți, constată Tatiana Burca, specialist marketing al proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de USAID, scrie mold-street.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Concurența pe piaţa Rusiei devine tot mai acerbă

Potrivit unei analize privind evoluția pieței merelor proaspete din perspectiva producătorilor de fructe din R. Moldova, situația de pe piața Federației Ruse se schimbă rapid.

Astfel suprafața livezilor crește cu 8.000 de hectare anual, iar în 2022, este planificată amenajarea a 9.000 de hectare de livezi. Totodată producătorii ruși își măresc capacitățile de depozitare frigorifică şi până la finele anului 2021, este planificată lansarea a spațiilor noi de depozitare cu o capacitate de 700.000 de tone, iar în 2022 – cu o capacitate de un milion de tone.

Tatiana Burca susţine că în prezent Iranul reprezintă o amenințare serioasă la stabilirea prețurilor pe piața Federației Ruse, care, alături de R. Moldova, este percepută de producătorii ruși ca principalul concurent. În plus din 10 august, Rusia a ridicat restricțiile de import pentru un grup de producători de mere proaspete din Azerbaidjan, cu un potențial total de export de 122.000 de tone.

Pentru a-și consolida propria producție, producătorii de mere din Rusia au venit cu inițiativa de a introduce cote pentru merele importate din septembrie până în aprilie, precum și de a limita volumul merelor importate în consumul total al pieței – până la 40%.

În perioada ianuarie-10 august 2021, Republica Moldova a exportat în Rusia circa 113.000 tone de mere, arată datele Rosselihonadzor.

„Ca urmare a tuturor schimbărilor care au loc pe piață, precum și a schimbărilor în preferințele cumpărătorilor, în sezonul actual, pe parcursul verii, prețul pentru merele în stare proaspătă în Rusia este de două ori mai mic decât în anul trecut”, constată Tatiana Burca, citată de mold-street.com.

Autoarea face o trecere în revistă şi a situaţiei de pe alte pieţe şi cea a principalilor jucători regionali.

Polonia, principalul jucător regional

Astfel Polonia rămâne principalul jucător de reglementare în segmentul prețurilor de masă, iar condițiile meteo pentru noul sezon au fost destul de favorabile, respectiv producătorii polonezi se așteaptă la un nivel record al exporturilor de mere pentru piața proaspătă, peste un milion de tone, cu condiția însă că nivelul cantității va afecta cu siguranță calitatea.

„Un astfel de volum de producție necesită noi piețe de vânzare, în ciuda faptului că Polonia deja exportă mere în peste 80 de țări din întreaga lume.

În noul sezon, 2021-2022, Polonia se așteaptă la un nivel foarte scăzut al prețurilor la mere pentru piața proaspătă și, ca urmare, la o calitate scăzută a produsului, precum și la o creștere a volumelor de prelucrare”, susţine Tatiana Burca.

Potrivit ei şi Franța și Italia, cu poziţii ferme pe segmentul premium de export al merelor, au prognoze optimiste privind recolta, iar piața Germaniei rămâne una dintre cele mai importante pentru soiurile de club. Aici situația pandemică a stimulat foarte mult cererea, iar stocurile de mere din ultimul sezon au fost pe deplin epuizate până la începutul lunii august. Acesta este motivul creșterii cererii de mere de la comercianți chiar la începutul sezonului.

În schimb Anglia se confruntă cu problema lipsei forței de muncă din cauza schimbărilor politicii interne și cu o criză pe piața transporturilor maritime. Producția proprie de mere în Anglia este în scădere, iar în noul sezon se așteaptă să scadă cu 10% comparativ cu volumul producției din anii anteriori. În special, se observă un deficit de soiurile Braeburn și Gala Royal.

Iranul, noul concurent

Iranul este un alt important producător de mere care în ultimii ani activ cucerește piețele despre care producătorii moldoveni vorbesc. De exemplu, ponderea merelor iraniene în totalul exporturilor către India în sezonul 2020-2021 a crescut până la 45% (comparativ cu 2% în sezonul precedent).

„Concurența cu mărul iranian este simțită din ce în ce mai mult de exportatorii moldoveni și pe piața rusă. Potrivit analiștilor, volumul total al exporturilor de mere din Iran pentru acest sezon va fi de aproximativ 950.000 de tone. Este posibil ca sezonul actual să permită Iranului să conducă clasamentul mondial al exportatorilor de mere proaspete”, susţine specialistul USAID, potrivit mold-street.com.

Evoluţia Iranului este destul de spectaculoasă. Or acum 10 ani, R. Moldova exporta mai multe mere decât Iranul, iar în prezent această ţară livrează pe pieţele externe de 5 ori mai multe mere decât ţara noastră, relevă o analiză a portalului EastFruit.

Analiştii nu exclud că în acest sezon Iranul să treacă şi de pragul de un milion de tone, care anterior le-a reuşit doar la trei state: China, Polonia şi Italia.

De altfel Iranul înghesuie deja R. Moldova pe piaţa Rusiei şi ocupă poziţii importante pe pieţele unde producătorii moldoveni sperau să pătrundă. De exemplu în India una dintre piețele în creștere.

Republica Moldova nu valorifică cota oferită de UE

Cât despre piaţa României şi a statelor UE, producătorii din Republica Moldova nu reuşesc nici măcar să valorifice cota de 40.000 de tone de mere, oferită de UE la importul fără taxe. Astfel pe 12 august 2021 mai rămâne nevalorificată o cotă de de 39.703 de tone de mere, fiind exportate doar 297 de tone de mere pe piaţa UE.

Citește continuarea pe mold-street.com.

Articole asemănătoare

Back to top button