fbpx

Vrei un organism sănătos și energic? Introdu în alimentația zilnică alimente bogate în proteine

Proteinele sunt un nutrient necesar fundamental arhitecturii corpului uman – au fost denumite ca atare în 1838, de către chimistul suedez Jons Jacob Berzelius, care a derivat termenul din grecescul „proteios” (în traducere, „primul, aflat în frunte”). Ele ne oferă energie, dar și materialele necesare pentru creșterea și refacerea celulelor, producerea de anticorpi, hormoni și enzime.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proteinele conferă senzația de sațietate și sunt absolut necesare pentru a menține și crește masa musculară, atât de importantă în funcționarea zilnică. În corpul uman există între 30.000 și 50.000 de proteine diferite, care sunt constant ansamblate și descompuse de enzime – adevărate cărămizi ale organismului. Așadar, ce alimente trebuie să introduci în alimentația zilnică, pentru un organism sănătos și energic?

Carnea slabă și produsele lactate – cea mai cunoscută sursă de proteine

 Clar, aceasta trebuie aleasă și preparată cu grijă, pentru a nu asimila prea multe grăsimi și a nu fluctua nivelul de colesterol rău. Fileul de pui, de exemplu, conține 80% proteine, carnea de curcan, 70% proteine, iar carnea macră de vită, 53%. Alege să o gătești la grătar, la cuptor, în airfryer, pe abur.

Un alt avantaj al cărnii este conținutul considerabil de aminoacizi esențiali, conținutul unor microelemente necesare și biodisponibilitatea înaltă a fierului. Lactatele sunt o altă sursă cunoscută pe larg pentru proteinele calitative – cele mai recomandate produse lactate fiind iaurtul grecesc și brânza granulată.

Ouăle – sursă valoroasă și accesibilă de proteine

Știai că albușul de ou conține albumină pură, o proteină etalon, de foarte bună calitate? Albuminele din ouă se asimilează foarte ușor și reprezintă aproximativ 35% din totalul de calorii conținute de un ou. Un ou mediu are 6 g proteine, aproape 12% din doza zilnică recomandată. Ouale mai conțin vitamina B12, vitamina A, vitamina D, calciu, acid folic și acizi grași nesaturați Omega 3.

Peștele – savuros și hrănitor

O bună alternativă cărnii sau ouălor, peștele este calitativ din punct de vedere nutritiv, dar și delicios. De exemplu, iată conținutul de proteine la 100 grame de produs, pentru diferiți pești: ton – 29,7 grame, macrou – 24 grame, somon – 20,8 grame, sardine proaspete – 20,4 grame, merlan – 19,6 grame, hering – 17,9 grame. Pe lângă proteine, peștele îți aduce un aport decent de zinc, fosfor, cupru, vitaminele A, B, E, D și cunoscuții acizi grași (Omega 3).

Boboasele – cunoscute surse vegetale de proteine

Există și alimente vegetale bogate în proteine, iar boboasele sunt adevărate vedete în această categorie. De exemplu, soia are 34,9 grame de proteine la suta de grame de produs, fasolele au 22,3 grame, lintea – 9 grame, năutul – 8,8 grame.

Nucile – ca să poți adăuga proteine și în gustări

Poți opta lejer pentru miez de nucă (24,1 grame de proteină la 100 grame de produs), migdale (21, 2 grame), fistic (20,5 grame), caju (18,2 grame). Folosite ca atare (fără a fi prăjite, sărate), nucile sunt și o sursă de grăsimi bune.

Alte sfaturi? Proteinele nu se asimilează 100%, deci cantitatea zilnică poate fi mai mare decât cifra exactă, calculată după necesități. Pentru efect maximal, proteinele trebuie consumate cu fibre – verdeaţă şi legume (mai ales că unele conțin și ele suficiente proteine – brocoli, spanacul) și nu se recomandă amestecarea mai multor surse, este mai bine să alegi un tip de proteină la masă.

Ai deja o listă de cumpărături pentru următoarele mese? Poți primi produsele cu livrare, chiar acasă!

În acest scop, accesează linella online și plasează comanda. Vei primi sursele tale delicioase de proteine în cel mai scurt timp!

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button