fbpx

ultima oră | E contrară Legii Supreme. Curtea Constituțională a anulat starea de urgență!

Starea de urgență, instituită de Parlament pentru perioada 1 aprilie – 30 mai curent, este contrară Constituției. O decizie în acest sens a fost pronunțată de Curtea Constituțională, ca urmare a sesizărilor depuse de deputații Sergiu Litvinenco și Octavian Țîcu privind constituționalitatea legii prin care deputații PSRM-Pentru au instituit măsura.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Hotărârea Curții a fost pronunțată la câteva ore după începerea ședinței în care au fost examinate sesizările.

Decizia care apropie alegerile parlamentare anticipate?

ZUGO precizează că Maia Sandu a declarat anterior că în cazul emiterii unei astfel de decizii a Curții Constituționale, va semna neîntârziat un decret de dizolvare a Parlamentului

Până acum, președinta nu putea semna o asemenea dispoziție, deoarece Parlamentul, conform legii, nu poate fi dizolvat în perioada stării de urgență.

Decizia privind instituirea stării de urgență a fost contestată de Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Autorii sesizărilor afirmă că procedura de instituire a măsurii s-a făcut cu  încălcarea mai multor prevederi legale, iar mai multe voci din spațiul public sunt de părerea că hotărârea a fost una politică, pentru a tergiversa desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Amintim că, după ce au fost înaintați mai mulți candidați la șefia Guvernului, deputații nu au reușit să voteze nici unul dintre cabinetele de miniștri propuse. Așadar, Maia Sandu a sesizat Înalta Curte, pentru a fi constatate circumstanțele dizolvării Legislativului și a obținut o decizie favorabilă din partea magistraților acum două săptămâni.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button