fbpx

video | Sandu, după întrevederea cu Macron: Guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru R. Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține o conferință de presă comună alături de omologul său francez, Emmanuel Macron, care efectuează miercuri, 15 iunie, o vizită de lucru la Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Apreciez decizia dumneavoastră de a vizita Republica Moldova – este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. E simbolic și faptul că ne vizitați în anul în care marcăm 30 de ani de relații bilaterale diplomatice”, așa și-a început discursul președinta R. Moldova.

Republica Moldova și Franța urmează să semneze trei acorduri importante pentru țara noastră. Potrivit președintei, este vorba despre Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, cordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova și contractul de credit în valoare de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru R. Moldova.

„Avem o agendă bilaterală consistentă. Astăzi, guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova. Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova.

Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut.

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi. Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare. Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană.

Compania Proparco, partenera Agenției Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și sectorul agricol. Programul de creditare va sprijini aproximativ 3600 de locuri noi de muncă timp de 5 ani”, a adăugat Maia Sandu.

Totodată, Republica Moldova mizează pe cooperarea între Oficiul Național Silvic francez și Moldsilva.

„Mizăm pe cooperarea între Oficiul Național Silvic francez și Moldsilva pentru susținerea programului de reîmpădurire, care este prioritar pentru noi. Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre țările noastre în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței. Pentru întoarcerea în Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate. La fel, am inițiat cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică”, a mai spus șefa statului.

În final, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova nu dorește să fie doar un consumator de beneficii, ci și un stat care „contribuie la o Europă mai puternică”.

„Ne dorim consolidarea parteneriatului nostru cu Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluțiilor pentru problemele europene. Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii – vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global. Și continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului și al societății noastre la gestionarea crizei refugiaților și a efectelor războiului.

Împreună, putem contribui la o Uniune Europeană care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securității și stabilității, și să dispună de instrumentele necesare pentru a face față tuturor provocărilor.

Parcursul european al Republicii Moldova, continuarea reformelor pe intern, consolidarea dialogului politic și de dezvoltare între Moldova și Franța – pentru toate acestea avem nevoie, întâi de toate, de pace. Eforturile comunității internaționale trebuie orientate acum spre oprirea agresiunii ruse și restabilirea păcii în Ucraina. Trebuie să oprim măcelul, să salvăm viețile oamenilor curajoși din Ucraina – și să protejăm astfel libertatea și bunăstarea Europei”, a conchis președinta.

Articole asemănătoare

Back to top button