fbpx

video | Preotul dintr-un sat nu oficiază slujba de înmormântare dacă răposații nu au donat 2000 de lei în timpul vieții

Preotul din satul Zgărdești, raionul Telenești, obligă localnicii să ofere o donație în valoare de câte 2000 de lei. Acesta are un catalog și duce evidența celor care vin la biserică, dau bani și procură lumânări, iar în baza acestuia stabilește taxa pentru înmormântare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Localnicii povestesc că dacă rudele lor decedate nu au reușit să ofere integral donația impusă de slujitor, acesta refuză să oficieze slujba de înmormântare până când oamenii nu plătesc „datoria” defunctului. În același timp, unii bătrâni spun că au achitat treptat suma necesară, având pensia de 1400 de lei.

Potrivit primarului, decizia de a impune taxa a fost luată la o adunare cu sătenii, însă nu a fost votată. Pe de altă parte, preotul a declarat presei nu înțelege de oamenii sunt indignați și consideră că dacă localnicii găsesc resurse pentru mese mari de pomenire, atunci ar trebui să aibă mijloace financiare și pentru donații. Acesta mai afirmă că nu ar trebui să lase parohia și să se pornească să câștige bani din cauza că sătenii nu vor să plătească.

Solicitați de jurnaliști, reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat că preotul ar fi încercat astfel să disciplineze credincioșii. Ei spun că părintele a scris deja o lămurire și că se vor purta discuții cu slujitorul bisericii.

Articole asemănătoare

Back to top button