fbpx

video | Mitul „viermilor” din măştile de protecţie, demontat de fizicianul Cristian Presură. Ce sunt, de fapt, obiectele care apar la microscop

Subiectul „viermilor” din măștile de protecție sunt un fals care a început să se dezvolte în ultima perioadă în mediul online. Cel puțin asta susține fizicianul Cristian Presură, care a demontat zvonul într-un material video în care a explicat fenomenul prin intermediul unui experiment.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Viermii din mască, mi s-a cerut să dau un răspuns. Am făcut un experiment. Am fierbătorul de apă, aici este masca, un microscop şi filmez ceea ce văd prin microscop. Unul din lucrurile pe care le-am observat, într-unul din video-urile pe care le-am făcut fără abur, este că acele mici lucruri negre nu se mişcă”, a spus acesta.

captură video

Dau şi eu drumul ma maşina cu abur. Iată rezultatul: Vedem cum după ce au fost supuse aburului, acele mici lucruri negre se mişcă, se contorsionează, parcă capătă viaţă. Unul dintre acele obiecte misterioase pare că are un capăt liber. După părerea mea, seamănă cu un fir textil care este fixat pe mască de un capăt, iar capătul celălalt pluteşte în aer.

De ce se mişcă? Pentru că aburul care este încă în mască se ridică în sus şi în felul acesta pune în mişcare ceea ce eu cred că este o fibră textilă”, a mai spus fizicianul, cunoscut pentru video-urile sale în care explică fenomene fizice.

„Să încercăm şi alte măşti sau alte obiecte textile. Prosoape, tricouri de acasă. Asta am făcut. Iată imagini cu un prosop verde de la mine de acasă. Vedem acelaşi lucru ca şi în mască. Nu pot fi nanotehnologii construite pentru mască pentru că ce ar căuta în prosopul meu? Pe de altă parte, ar putea fi viermi şi atunci sunt şi în prosopul meu?”, se întreabă fizicianul.

captură video

Ca să mă lămuresc, am luat luat un tricou curat şi am răzuit pe el fire de textil dintr-o haină neagră. Am încercat să tai şi fire fine de păr de pisică. Iată imagini de pe tricoul alb pe care am răzuit fire de textil negru. Tricoul a fost păstrat în abur pentru puţin timp. Vedem, aceste fibre de textil se mişcă în timp ce iese aburul. În plus, eu cred că deseori fibrele se mişcă şi datorită curenţilor din aer, mai ales că unele fibre au doar un capăt liber.

Vedem şi o poză cu acele fibre textile şi a unor fibre de poliester, din care se fac cele mai multe haine. Vedem că cele două seamănă şi seamănă şi cu firele de păr. Nu toate firele sunt negre, unele sunt roşiatice. Unul vedem că s-a rupt în bucăţele”, a explicat acesta.

Iată concluzia fizicianului: „În imaginile respective nu sunt nanotehnologii construite special să fie băgate în mască pentru că le-am găsit şi în tricourile obişnuite, în ceea ce avem acasă. Pe de altă parte, nu sunt nici viermi, ci fibre de textil negre de la haine negre, care au ajuns pe mască pentru că am băgat masca în buzunar, pentru că am folosit-o. Acele fibre se regăsesc şi în lucrurile de acasă.

Întrebarea se pune: de ce se mişcă? În cele mai multe experimente fibrele de textil stau acolo pentru că nu au viaţă. Numai că în experimentul efectuat a fost folosit abur care a rămas în textil şi iese încet la suprafaţă, punând în mişcare firele de textil. Adeseori e şi o deformare pentru că au fost supuse aburului şi apoi se răcesc, îşi schimbă structura.

Nu trebuie să ne facem griji, nu sunt viermi sau nanotehnologii în mască. Măştile se murdăresc cu obiecte microscopice pe care nu le vedem cu ochiul liber de fiecare dată când le folosim sau le băgăm în buzunar”, a concluzionat el.

Cristian Presură este doctorand în fizică la Universitatea Groningen din Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters şi Science. În prezent, el este cercetător la compania olandeză Philips.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button