fbpx

video | IPRE a finalizat proiectul „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”

În perioada martie 2020 – iulie 2022, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), cu suportul oferit de Fundația Soros Moldova, a implementat proiectul „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul proiectului, au fost publicate 9 note analitice dedicate avansării proceselor de reformă pe dimensiunea câtorva domenii-cheie: politica externă, integrarea europeană, reforma sectorului de apărare, reforma electorală, diplomația economică și atragerea asistenței externe.

Principalele concluzii și recomandări au fost discutate în cadrul a 9 dialoguri de politici cu participarea autorităților publice, societății civile și centrelor analitice. Recomandările IPRE au fost reflectate în cadrul mai multor documente-cheie aprobate la nivel național și european, printre care: prioritățile pentru viitorul Parteneriatului Estic după 2020, viziunea privind prioritățile politicii externe a Republicii Moldova pentru anii 2022 – 2023 și conceptul sistemului de vot prin internet „e-votare”.

Pentru a aduce mai aproape de publicul larg și a explica pe înțelesul tuturor principalele subiecte abordate în cadrul proiectului, am elaborat 9 editoriale, distribuite în mass-media națională și internațională, publicate în trei limbi: română, rusă și engleză. Totodată, în cadrul proiectului au fost elaborate 9 video-uri explicative, prin care au fost expuse succint și clar viziunea IPRE privind procesul de reforme ce vizează implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În contextul declanșării agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, au fost produse 4 podcasturi cu participarea experților naționali și internaționali, menite să acopere cele mai importante repercusiuni ale războiului la nivel național și regional.

În ultimul an, experții IPRE au organizat vizite de advocacy în șase capitale și orașe europene: Kiev, Vilnius, Haga, Bruxelles, Berlin și București, prin intermediul cărora a fost intensificat dialogul cu reprezentanți ai autorităților naționale, instituțiilor europene și centrelor de cercetare, direct responsabili și interesați de dosarul integrării europene al Republicii Moldova.

Totodată, IPRE a reușit să dezvolte acorduri de colaborare și să stabilească parteneriate durabile cu mai multe centre de cercetare de la nivel regional și european, printre care Chatham House, Centrul Euro-Atlantic de Reziliență de la București și Institutul Cligendael din Haga.

Rezultatele proiectului au fost prezentate în cadrul conferinței „Poduri de Legătură UE – Republica Moldova: Noi repere pentru perspectiva de aderare la Uniunea Europeană”, ce a avut loc în luna mai a anului curent, ca parte a vizitei unui grup de cercetători afiliați Chatham House în Republica Moldova.

Proiectul „Poduri de legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova” a fost implementat de IPRE, susținut financiar de Fundația Soros Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button