fbpx

video | Imagini live transmise de NASA cu eclipsa de Soare parțială, vizibilă și în Republica Moldova

Eclipsa parţială de Soare a fost transmisă live de NASA. Fenomenul astronomic a debutat pe cerul din Canada, a traversat coasta nord-vestică a Groenlandei, Polul Nord și va ajunge până în Siberia Orientala.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este cea de-a 16-a eclipsă inelară din secolul al XXI-lea. Eclipsa inelară va fi vizibilă din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic (trecând peste Polul Nord) și din nordul Extremulului Orient Rus, iar eclipsa parțială va putea să fie observată dintr-o regiune largă de mii de kilometri, ca nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte a Europei și nordul Asiei.

Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, este nevoie de un filtru solar special. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură cât mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase.

Citește și:

Eclipsa de soare: Orașele din Republica Moldova și orele la care poate fi văzută

Articole asemănătoare

Back to top button