fbpx

video | Gazprom tace, iar autoritățile pregătesc alternative de achiziție a gazului. Spînu: Tariful pe aprilie și mai va rămâne neschimbat

Gazprom încă nu a oferit un răspuns Republicii Moldova privind livrarea de gaze naturale, a anunțat miercuri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Autoritățile consideră că termenul de 1 mai (de auditare a datoriilor față de Gazprom) trebuie extins cu cel puțin un an, mai ales în condițiile în care nu se cunoaște când se va termina războiul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Moldovagaz a trimis mai multe scrisori către Gazprom cu privire la extinderea stării de urgență a plății datoriei istorice privind livrarea de gazelor pe malul drept al Nistrului. Până în acest moment nu avem un răspuns. Reamintesc că până la data de 1 mai ar fi trebuit clarificate atât volumul datoriei, cât și durabilitatea de plată a acestora. Din păcate, auditul datoriei nu a putut fi realizat și nici comisiile moldo-ruse nu s-au întrunit. În toată această perioadă, autoritățile R. Moldova au acționat cu bună credință într-un context regional extrem de complicat”, a spus ministrul, menționând că în contract este prevăzut dreptul Gazprom de a rezilia contractul pe acest motiv.

Spînu: Tariful pentru aprilie și mai va rămâne neschimbat

Tariful la gazele naturale pentru lunile aprilie și mai va rămâne neschimbat, a declarat Andrei Spînu, adăugând că din luna iunie este posibilă ajustarea prețului în funcție de prețul de achiziție.

Dacă Gazprom reziliază contractul, R. Moldova va cumpăra gaz și energie electrică din surse alternative: „Suntem gata să plătim acest preț al independenței”

Dacă Gazprom va decide să nu furnizeze gaze naturale începând cu luna mai, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere gaz și energie electrică din surse alternative, a precizat Spînu.

„Nici Centrala de la Cuciurgan nu va mai putea livra energie electrică malului drept. Pregătim Energocom de achiziții de energie electrică, fiind o situație excepțională. Energocom a lansat deja licitația și așteptăm răspunsul până în data de 22 aprilie. Ca surse alternative, care să înlocuiască energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan, ar fi cea produsă în Ucraina. În România prețul pentru energie electrică este de câteva ori mai mare.

Chiar dacă prețul va fi mare, suntem gata să plătim acest preț al independenței”, a precizat oficialul.

Articole asemănătoare

Back to top button