fbpx

video | Explicația unui preot care refuză să înmormânteze persoane vaccinate anti-COVID: „Nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat”

Preotul din comuna Secăreni, raionul Hâncești, a refuzat să înmormânteze o femeie din localitate, care a murit din cauza unei boli incurabile, pentru că aceasta era vaccinată împotriva COVID-19: „În continuare, eu n-o să-i înmormântez. Eu nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat de moarte”, argumentează clericul, scrie Ziarul de Gardă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din acest motiv, rudele femeii decedate au fost nevoite să solicite ajutorul unui preot din alt sat pentru a duce ceremonia funerară la final. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei afirmă că preotul nu poate fi tras la răspundere pentru viziunea și acțiunile sale, pentru că „toate activitățile pe care le desfășoară el sunt din propria lui inițiativă. El trebuie să se subordoneze, dar nu se subordonează și atunci este exact ca și cei care fac parte din alte culte”.

„Acum mor persoane și se zbat ca să iasă din ghearele virusului, însă acest preot nu vrea să îngroape oamenii”â

Valeriu Bogdan, soțul femeii decedate, vaccinat și el împotriva COVID-19, consideră că preotul le-a încălcat drepturile, dar afirmă că acesta nu este primul caz când slujitorul bisericii refuză să înmormânteze persoanele vaccinate.

„Preotul acesta nu doar pe soția mea nu a vrut să o înmormânteze zilele trecute, la fel, nu a vrut să înmormânteze o persoană care a murit. Părintele nostru este obraznic. Nu este nicio ordine la biserică. Soția mea a avut cancer și ne-am dus la preot, însă el categoric nu a vrut să-mi înmormânteze soția. Mi-a spus că nu înmormântează persoanele vaccinate.

Eu nu am vrut să ne certăm cu el, așa că am ieșit. Da, consider că a fost încălcat un drept (…). Nu m-am gândit dacă o să depun o plângere la poliție. Eu am să mă consult cu băieții. Oamenii din sat sunt șocați. Acum mor persoane și se zbat ca să iasă din ghearele virusului, însă acest preot nu vrea să îngroape oamenii. Vara aceasta eu m-am vaccinat, împreună cu soția. Sper să fie o lecție. El este părinte și trebuie să-și facă munca lui”, a precizat soțul femeii decedate, care a apelat la un preot dintr-o localitate vecină pentru a desfășura ceremonia funerară.

Contactat telefonic, Oleg Moraru, preotul comunei Secăreni, a confirmat faptul că a refuzat să înmormânteze o femeie de 63 de ani, pe motiv că aceasta era imunizată împotriva virusului COVID-19.

„În general, aceștia care nu vin la biserică, nu trebuie înmormântați”

Slujitorul bisericii consideră că ar comite „un păcat de moarte”, dacă ar înmormânta o persoană vaccinată și afirmă că, de acum încolo, la fel, n-o să-i înmormânteze pe cei imunizați.

„Oameni buni, la ce am ajuns noi? Un duhovnic de la Sfântul Munte vorbește așa: „Nu există drum înainte. Nu există pocăință. Acesta este iad”. Omul care are cancer, el pleacă. Vaccinul mai repede te ajută să te duci. În general, aceștia care nu vin la biserică, nu trebuie înmormântați. Da, în continuare, eu n-o să-i înmormântez. Eu nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat. Este un păcat foarte mare – de moarte. Nu există pocăință (…). Nu mă interesează ce fac alți preoți.

Eu nu sunt de acord cu mulți preoți. Sunt preoți care pot să-i înmormânteze (… ). Noi nu ne-am certat. Eu cu familia aceea am vorbit. Fără ceartă, le-am spus că eu n-o să-i înmormântez. Care-i problema? Eu nu văd nicio greșeală, nimic. Se pune întrebarea: câți oameni din sat vin la biserică? Ăștia din sat care nu vin la biserică, ei sunt cei care nu cunosc lucruri. Doamna asta care a murit, deloc nu se ținea de biserică”, a spus preotul Oleg Moraru.

„Eu nu o să-i înmormântez nici pe cei care nu vin la biserică”

Ulterior, părintele și-a nuanțat mesajul în fața camerei de filmat. „Eu nu o să-i înmormântez nici pe cei care nu vin la biserică. Sunt canoane pe care nu vreau să le încalc. Înmormântarea s-a făcut cu preot. Întrebări mai sunt? S-a făcut cu pace, ce întrebări mai aveți voi, jurnaliști care numai rău faceți. Voi nu înțelegeți lucrurile. Oamenii necredincioși nu înțeleg lucrurile. Voi vindeți credința. Eu de 24 de ani sunt în acest sat. Femeia care a murit nu a fost la biserică, se ducea în altă parte. Nu am ură. Ea se ducea în altă parte. Nu mă interesează ce face mitropolitul. Eu nu am nimic cu Mitropolia. Eu am mintea mea, sfinții părinți, duhovnici”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button