fbpx

video | Dat în căutare în Moldova, Platon se plânge de la Londra că are bani doar pentru „o viață normală”

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, unul dintre cei mai căutați oameni din Republica Moldova, a fost surprins de un jurnalist Euronews într-o cafenea din centrul Londrei. Acesta a acceptat să răspundă la câteva întrebări despre viața și averea sa actuală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Platon a relatat că în R. Moldova i-au fost „furate” două bănci – Moldova Agroindbank și Moldindconbank – care, potrivit lui, constituiau 52% din sistemul bancar al țării.

„Eu nu doar că am fost învinovățit pe nedrept, eu am și suferit din cauza asta pentru că am stat în închisoare patru ani. Mi-au fost luate averi colosale (…) Am avut afaceri în sistemul de asigurări. Aproape 50% din piața asigurărilor. Nu eram un om sărac”,a adăugat Veaceslav Platon.

Acesta a fost întrebat despre ce cheltuieli are acum și cu ce bani a mai rămas.

„Acum nu am cheltuieli excesive. Mi-au rămas niște bani pentru a trăi. Am bani pentru o viață normală, dar nu la calitatea pe care o aveam înainte”, a conchis Platon.

Veaceslav Platon este învinuit pentru faptul, că în perioada anilor 2010-2014, a constituit și a condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state, în scopul spălării banilor, prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul grupului criminal organizat, instituțiilor bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și prin intermediul unei instituții financiare din Republica Letonia.

Pentru a ascunde caracterul ilegal al acțiunilor, făptuitorii au implementat o schemă infracțională prin care, sub pretextul executării ordonanțelor judecătorești ilegale, adoptate de către judecătorii instanțelor din Republica Moldova (la baza cărora au stat contracte și litigii civile fictive), au spălat în total suma de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), transferând inițial acești bani de pe conturile corespondente LORO ale băncilor din Federația Rusă, deschise în prealabil în băncile din Republica Moldova, pe conturile executorilor judecătorești, iar ulterior banii au fost convertiți și transferați pe conturile companiilor nerezidente, deschise în băncile din Republica Moldova și Republica Letonia, conturi gestionate de către organizatorul grupului criminal organizat.

Articole asemănătoare

Back to top button