fbpx

video | Circa 260.000 de doze de vaccin anti-COVID, care au fost destinate R. Moldova, au ajuns la gunoi

Circa 260 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns deșeu,în ciuda eforturilor imense de a aduce serul salvator și în țara noastră. Vorbim de vaccinuri care fie au expirat, fie nu au mai fost folosite după deschiderea flacoanelor, transmite cusens.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La aproape doi ani de când s-a dat startul campaniei de vaccinare, rata de imunizare abia de a atins cifra de 32 la sută. Asta, deși am avut suficient ser pentru a vaccina cu două doze mai mult de jumătate din populație. În timp ce autoritățile din Sănătate ne dau asigurări că pierderile de vaccin sunt o normalitate, altceva arată un audit al Curții de Conturi.

IRINA ROGACIOV, auditoră, Curtea de Conturi: §Auditul a constatat înregistrarea administrării a circa 7 mii de doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat, ceea ce creează suspiciuni privind utilizarea lor. Până pe 15 noiembrie [2021] au fost trecute la pierderi, în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii de doze de vaccinuri, în valoare de 1,6 milioane de lei”.

Peste doar câteva luni, mai exact, în martie 2022, Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță că un lot cu peste 96 de mii de doze de vaccin Moderna, donate de guvernul francez, a fost nimicit, deoarece i-a trecut termenul de valabilitate. Alte loturi de Moderna, dar și Pfizer au expirat în luna mai anul trecut.

Primul lot de vaccin a ajuns la noi în țară în luna februarie 2021. De atunci și până spre sfârșitul anului trecut, sistemul de sănătate a avut la dispoziție aproape trei milioane de doze. Mai puțin de o treime, adică peste 800 de mii de doze de vaccin, au fost cumpărate din bani publici, iar restul au fost donate de alte state, inclusiv prin platforma COVAX.

În ciuda eforturilor autorităților și ale partenerilor de dezvoltare de a aduce vaccinul în țară, datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că, până în octombrie 2022, de exemplu, numărul dozelor expirate și a celor pierdute, deoarece nu au mai fost folosite după deschiderea flacoanelor, este de circa 260 de mii. Asta înseamnă aproape 9 la sută din toate vaccinurile fie cumpărate, fie primite gratuit. Cea mai mare rată a dozelor pierdute, de tocmai 55%, este în cazul vaccinului Moderna.

De la sfârșitul lunii iunie 2022, o parte din serurile expirate nu au mai fost aruncate. Este vorba de un lot de vaccinuri Pfizer. Printr-o dispoziție, semnată de Secretara de Stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, care face referire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, acest vaccin, chiar dacă a depășit termenul de valabilitate, mai poate fi utilizat timp de trei luni. Este valabil doar pentru flacoanele care nu au fost deschise și care au fost păstrate la o temperatură de -90 și -60 de grade.

Citește mai multe detalii aici: https://cusens.md/ro/investigatii/vaccinurile-care-au-ajuns-deseu/

Articole asemănătoare

Back to top button