fbpx

video | Așteptarea alergicilor la ambrozie va fi lungă și chinuitoare? Primarul capitalei explică neputința autorităților și a cadrului legal

În această perioadă au fost desfășurate acțiuni ample de eliminare a ambroziei – planta din cauza căreia suferă o mulțime de oameni din Chișinău, și nu numai. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban astăzi, 25 august, în cadrul unui briefing de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ultima perioadă au fost identificate 51 de focare mari, care au fost prelucrate chimic, și 96 de focare – prelucrate tehnic.

„Aceste focare noi în mare parte le cunoaștem. Însă, în ceea ce privește terenurile private, dar și publice, noi acolo nu prea putem interveni deși facem tot posibilul atunci când ne cheamă cineva”, spune primarul Ion Ceban, adăugând că sunt focare pe teritoriul unor spitale sau alte instituții care nu aparțin municipalității. Acesta a adăugat că situația este mai gravă în suburbii și sate, unde există lanuri întregi de ambrozie.

„Asta costă bani”, a menționat Ceban despre procesul de combatere a ambroziei în capitală și raioane. Potrivit lui, raioanele țarii nu sunt dotate cu echipamente, specialiști sau resurse financiare suficiente pentru elimina această plantă.

„Soluția pentru nimicirea în totalitate a acestei plante este de maximă responsabilitate a tuturor gestionarilor de pământuri”, a adăugat edilul.

Ceban a solicitat Guvernului și Parlamentului să schimbe legislația astfel ca Primăria să poată interveni în situații de combatere a ambroziei și să fie cunoscute limitele de acțiune ale fiecărui organ.

Mai multe despre intervenția autorităților în procesul de combatere a ambroziei în capitală și raioane aflați din conferința de mai jos.

Ultima lună de vară și prima de toamnă reprezintă perioada provocatoare pentru persoanele alergice la ambrozie. În august și septembrie, această plantă care crește spontan pe terenuri părăsite, înrăutățește starea de sănătate a celor alergici.

Principalele simptome sunt mâncărimi la nivelul ochilor, nasului, gâtului; iritații ale ochilor; congestie nazală; tuse; presiune sinusinală; scăderea simțurilor olfactive și gustative; oboseală cronică.

Citește și:

A început provocarea pentru alergicii la ambrozie. Cele mai eficiente metode de ameliorare a bolii

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button