fbpx

video | Arcul de Triumf din inima Chișinăului se risipește văzând cu ochii. Autoritățile nu știu cine ar trebui să se ocupe de reparația lui

Vizitat anual de mii de turiști, cel mai emblematic monument din inima Chișinăului, se transformă de la o zi la alta într-o ruină. Câteva pietre de la baza construcției deja au picat, iar spațiile goale s-au transformat în locuri pentru depozitarea gunoaielor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Moldovenii spun că este păcat că un așa monument cu valoare culturală a fost lăsat de izbeliște, de atfel ca și alte clădiri importante din oraș. Și străinii care vin să-și facă fotografii pe fundalul Arcului de Triumf menționează că acesta are o asemănare izbitoare cu cel din Paris, dar trebuie renovat, pentru că starea sa lasă de dorit.

Colac peste pupăză, însă, autoritățile susțin că nu știu ce instituție este responsabilă de întreținerea monumentului, întrucât de când acesta a fost ridicat nu a fost luat la evidența vreunei structuri de stat. Așa că, deocamdată, nu se știe când și cine îl va repara.

Menționăm că Arcul de Triumf din Chișinău (numit un timp Porțile Sfinte, iar sub regimul sovietic — Arcul Victoriei și Arcul Biruinței) a fost construit în anii 1840–1841, pentru a comemora victoria armatelor rusești asupra turcilor în războiul ruso-turc din 1828–1829. În interiorul arcului se află un clopot gigant cu greutatea de 6,4 tone, care a fost turnat din metalul tunurilor turcești capturate în război.

Articole asemănătoare

Back to top button