fbpx

video | Afaceri de milioane, vândute după privatizări. Cum și-a adunat averea șeful Consiliului Concurenței, Marcel Răducan

A lucrat la stat aproape 30 de ani și devenit multimilionar, cu afaceri în domeniul imobiliar, extracției de nisip și chiar producerii de biscuiți. Este vorba despte Marcel Răducan, directorul Consiliului Concurenței, vicat într-o investigație publicată de TV8, care relatează ce afaceri și venituri are.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Marcel Răducan și-a început cariera în 1990, la fabrica Bucuria, ocupând timp de șapte ani diverse funcții de conducere, iar ulterior a devenit viceministru al Industriei și Comerțului. Peste alți doi ani a fost numit șef al Departamentului Standartizare și Metrologie al Republicii Moldova, ulterior a lucrat patru ani la privat și a decis să meargă în Parlament, fiind prte a echipei Partidului Democrat.

În 2009 acesta ocupa fotoliul de șef al Minsiterului Dezvoltării Regionale și Construcției, revine în legislativ, iar în 2018 este numit director al Consiliului Concurenței. Conform investigației, acesta deține companii care administrează piețe agricole în capitală, un centru comercial, o carieră de nisip, un combinat de cereale în nordul țării, o întreprindere avicolă și o fabrică de biscuiți.

Afacerile sunt cosntruite în jurul a două firme deținute de familia Răducan. Este vorba despre Maran SRL și Moldprodinvest SRL, dar și alte câteva întreprinderi gestionate de acestea. Maran SRL a fost fondată de Răducan încă în 1996, iar timp de câțiva ani aceasta a obținut de la Primăria capitalei în arendă, apoi în proprietate, trei terenuri amplasate la Botanica.

Spațiile au fost vândute de mai multe ori, iar în anul 2020 a izbucnit un scandal, deoarece unul din cumpărători voia să construiască pe locul piețelor de acolo o clădire cu oficii. Spiritele, însă, au fost calmate de Pretură, care a oferit asigurări că o piață agricolă modernă va fi ulterior amenajată la parterul noii clădiri, relatează investigația.

În anul 2000 firma familiei Răducan a privatizat și magazinul Budapest. Acesta a fost cumpărat cu circa jumătate de milion de dolari, terenul pe care – luat în arendă de la Primărie, iar centrul comercial – reconstruit și redeschis cu același nume. În 2011, soția lui Răducan a fondat compania Moldprodinvest și a preluat magazinul de la soțul său, apoi a cumpărat spațiul adiacent, ca să gajeze magazinul îîn 2014 unei bănci, iar în 2018 să îl vândă altei entități. Totuși, Moldprodinvest continuă să aibă în gestiune un alt teren de trei ari, din fața centrului comercial pe care l-a luat în arendă în anul 2000.

Pe când Marcel Răducan era deputat, în 2008, compania Maran a cumpărat de la stat un pachet de 60% din acțiunile întreprinderii pentru colectarea cerealelor din Rediul Mare, raionul Ocniţa. Pentru ele acesta a plătit peste trei milioane de lei. În 2014 acesta a vândut întreprinderea unei companii din Edineț, care aparține, la fel, unui democrat, însă a primit pentru ea deja peste 16 milioane de lei.

În perioada când Răducan activa în Parlament, în 2013, Moldprodinvest a privatizat și întreprinderea de Procesare a Fructelor şi Legumelor „Conserv-E” cu 13,5 milioane de lei, ca să deschidă pe locul ei Fabrica de produse de cofetărie Flamingo”, au aflat jurnaliștii de la TV8. Firma se laudă că exportă biscuiți în mai multe țări din UE, iar cea mai mare piață de desfacere o are în România, produsele fiind livrate în rețele mari de supermarketuri de peste Prut. Chiar și așa, în rapoartele financiare depuse la Biroul Național de Statistică, întreprinderea indică că ar activa în pierdere, în 2019 acestea fiind de circa două milioane de lei.

În 2014, una dintre firmele deținute de companii ale familiei Răducan a inițiat o afacere în domeniul imobiliar în Chișinău, având la bază un nou contract de arendă a unui teren municipal, de această dată într-o zonă de parc din sectorul Rîșcani. Terenul de 16 ari ajunge în gestiunea entității printr-un contract de cesiune de la compania „Bramius”, care îl arendase cu o lună mai devreme, pentru de a construi un „complex de agrement, odihnă şi alimentaţie publică” cu șase etaje.

Timp de trei luni fima comandă un proiect de arhitectură și primește autorizație de construcție de la Primărie, însă urmează mai multe proteste ale activiștilor, familia Răducan renunță la această afacere, iar firma deținută anterior de una dintre companiile lui Răducan este preluată de Varincon, care după litigii reușește să construiască pe acel spațiu un complex, se arată în materialul publicat.

În 2008, compania lui Răducan a obținut dreptul de a exploata cariera de nisip din satul Bârnova, raionul Ocnița. Firma gestionează 24 de hectare de teren al statului pentru a extrage nisip și înregistrează anual vânzări de milioane, însă locuitorii spun că din cauza exploziilor de acolo, se fac fisuri în pereții caselor, iar fântânile seacă.

Citiți investigația integrală aici.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button