fbpx

video | A fost recepționat lotul de ajutor umanitar românesc. „Considerăm Republica Moldova o prioritate absolută”

(12:30) Evenimentul s-a finalizat cu „un tur” al lotului, efectuat de oficialii prezenți la eveniment. Ulterior, aceștia au oferit declarații jurnaliștilor. Persoanele prezente au fost rugate să respecte măsurile de prevenire a COVID-19. Oamenii au scandat „Mulțumim”, „Bravo” și „Trăiască Moldova, Ardealul și Țara Românească”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(12:25) Adrian Belîi, șeful secției de terapie intensivă de la Spitalul de Urgență din capitală, a adus mulțumire autorităților române pentru ajutorul acordat. În același timp, doctorul și-a exprimat speranța că în scurt timp vom reveni la o viață normală. Medicul a fost aplaudat de mulțime.

(12:20) Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova reiterează că Uniunea este alături de Republica Moldova. Diplomatul a vorbit în limba română.

„Pe parcursul acestei pandemie, UE a oferit suport în mod constant pentru Republica Moldova. (…) Într-adevăr, acum, încă o dată, este important să arătăm solidaritate și să apreciem eforturile angajaților din prima linie. Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin personalului medical și cetățenilor Republicii Moldova” a menționat Michalko.

(12:15)Doresc să vă asigur că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. (…) Suntem și de dorim să rămânem cel mai sincer partener al Republicii Moldova. (…) Ne bucurăm că Republica Moldova este din nou un interlocutor credibil. A fost și este poziția consecventă a României că singură cale pentru continuare și dezvoltarea Republicii Moldova este parcursul european. România va continua proiectele desfășurate în beneficiul Republicii Moldova. Este o bucurie pentru mine să fiu prezent astăzi aici. (…) România va continua să ofere sprijin Republicii Moldova”, susține ministrul român de Externe Bogdan Aurescu.

Mulțimea adunată în PMAN a scandat „Mulțumim” după discursul lui Aurescu.

(12:10) Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat recunoștința pentru sprijinul oferit de România. Acesta s-a arătat încrezător că în Republica Moldova urmează să demareze în scurt timp procesul de vaccinare împotriva COVID-19.

(12:05 ) „Suntem recunoscători României pentru acest ajutor. Ajutor gratis, în valoare peste două milioane de euro. Va ajunge în spitalele noastre pentru medici, personalul medical și pacienți. (…) Mulțumim frumos pentru acest ajutor și pentru ajutorul pe care la primit de la începutul acestei pandemie. (…) Acest ajutor din partea României este o dovadă clară de prietenie și solidaritate”, a declarat Maia Sandu, îndemnând cetățenii să fie vigilenți și precizând că Moldova este în așteptarea celor 200.00 0 de doze de preparat de la Moderna, oferit de România.

Știrea inițială

În Piața Marii Adunări Naționale sunt întâmpinare cele 13 camioane cu ajutor umanitar de peste Prut. La fața locului sunt prezenți președinta Maia Sandu, ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, premierul interimar al Republicii Moldova Aureliu Ciocoi și ambasadorul UE în țara noastră Peter Michalko.

Produsele donate de România Republicii Moldova costă circa 2,3 milioane de euro. Lotul conține măști chirurgicale, combinezoane și mănuși de unică folosință.

Ajutorul este oferit după ce liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei sale la Chișinău din decembrie 2020, anunța că România va dona Republicii Moldova 200.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, loturi de medicamente, asistența specialiștilor, echipamente de protecție dar și utilaje medicale care să eficientizeze lupta cu pandemia.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button