fbpx

Vicepremierul pe Reintegrare: Războiul din Ucraina a afectat soluționarea problemei transnistrene. Nu cred că vom mai avea un 5+2 în luna mai

Războiul ruso-ucrainean a afectat soluţionarea transnistrene susţine viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, anunţând că cel mai probabil întâlnirea în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean care ar trebui să aibă loc în luna mai anul curent va fi amânată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Problema transnistreană este un memento, acest dosar deschis sângerând, această rană care nu s-a vindecat timp de trei decenii. Permanent ni se aduce aminte că lucrurile pot să scape la un moment dat de sub control. E o mină cu efect întârziat pentru că dacă vor fi nişte mişcări bruşte în apropiere, tuturor le este frică că lucrurile pot scăpa de sub control.

Pentru moment, situaţia este calmă, nu există niciun fel de semnale, de alarmă, nici partenerii noştri occidentali nu ne oferă prilejul să credem că ar exista temei de îngrijorări exagerate. Există mai multe scenarii care pot conduce la apariţia unor probleme pe interior: numărul mare de refugiaţi, presiunea asupra sistemului economic. Adică de altă natură, decât securitară”, spune viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Războiul din Ucraina a afectat soluţionarea problemei transnistrene. Eu nu mai cred că vom avea un 5+2 în luna mai, aşa cum am anunţat mai devreme. Fundalul regional este altul, situaţia noastră este alta în momentul de faţă, se gestionează alte crize. Dosarul transnistrean devine tot mai mult o anexă a problemei cu care se confuntă Ucraina. Acum vedem cât de mult e conectat la problema ucraineană. Depinde foarte mult şi de felul cum va evolua mai departe procesul de negociere şi soluţionare a conflictului. Dacă acţiunile militare se vor apropia prea mult de hotarul R. Moldova vom aveam un flux mai mare de refugiaţi.

Cu cât mai aproape va fi de Odesa, cu atât poate să crească panica în societate, chiar dacă am spus că nu există niciun fel de premise care să ateste ca războiul ne va afecta direct, dar indirect panica se va răsfrânge. Noi, totuşi, nu trebuie să scăpăm din vedere niciun fel de scenariu, nici scenariile proaste. Sigur, contăm foarte mult pe rezistenţa ucrainenilor, că le va ajunge minte celor care au declanşat acest război să-l înceteze, comunitatea internaţională va reacţiona adecvat şi că până la urmă războiul va fi stopat înainte ca să producă noi victime şi victime colaterale”, a adăugat Oleg Serebrian.

Vicepremierul spune că starea de spirit în regiunea transinstreană este una liniştită.

Eu sunt oarecum mirat de poziţia întâi de toate a presei de acolo. Am uneori senzaţia că e o oază de linişte excesivă pentru că nu văd prea multe ştiri despre război, despre situaţia din Ucraina. Cred că este o politică deliberată pentru a nu semăna panică în societate. În regiunea traninstreană în momentul de faţă sunt în jur de 6000 de refugiaţi, majoritatea dintre ei sunt cazaţi în familii ceea ce vorbeşte despre faptul că e vorba de rude ale celor care i-au găzduit. Situaţia este probabil un pic tensionată şi din cauza închiderii frontierei pe tronsonul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. A fost o măsură aplicată în seara de 28 februarie. Toate comunicaţiile, importul, exportul sunt controlate de segmentul moldo-român al frontierei noastre externe”.

Articole asemănătoare

Back to top button