fbpx

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 7 milioane de euro. Pentru ce sunt destinați banii

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova anunță că Consiliul European a decis acordarea de asistență financiară pentru câteva state, prin care care și Republica Moldova. Este vorba de 7 milioane, bani pentru o perioadă de 36 de luni, în scopul consolidării capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale R, Moldova, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Măsura de asistență a fost aprobată în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP).

Potrivit Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, în special UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie.

„Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacitățile țărilor beneficiare în chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a promova reziliența internă. Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către țările implicate”, se arată într-un comunicat al Delegației UE la Chișinău.

„Toată asistența va fi condiționată de respectarea legislației internaționale relevante, în special a drepturilor internaționale ale omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a instrumentelor juridice relevante și a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele și politicile internaționale și ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forțele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forței letale”, se mai arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button